-->
18.01.2021

Θρίλερ στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Έντονες διεργασίες και παρασκήνιο για τη ψηφοφορία με τους 80

Στην τελική ευθεία προς την έναρξη της συνεδρίασης για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπονται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, μπαίνει το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ενώ ταυτόχρονα έντονες είναι το παρασκήνιο από τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ.

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στα Σκόπια. Η κρίσιμη συζήτηση που θα οδηγούσε στην πρώτη ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ σύμφωνα με τα Σκοπιανά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι 80 ψήφοι έχουν εξασφαλισθεί.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος πριν από λίγο του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔM δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καθώς δύο από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν θετικά θέτουν ακόμη προσκόμματα, τα οποία όμως, αναμένεται ότι θα ξεπερασθούν.

Η συζήτηση αρχικά είχε προσδιορισθεί να ξεκινήσει στη μία ώρα Ελλάδας, ακολούθως επανορίσθηκε για τις 4 και δεν έχει ξεκινήσει αφού όπως εκτιμάται ο Ζόραν Ζάεφ δεν θέλει να μπει στη διαδικασία αν δεν θα έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τους αναγκαίους, 80 ψήφους.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες νωρίτερα σήμερα το πρωί ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά. Είχε προηγηθεί ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις διεμήνυσε ότι πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.«Αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» τόνισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», πρόσθεσε. μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.

Σημειώνεται πως αν οι πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων επιβεβαιωθούν και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


Διαβάστε επίσης