Search
Close this search box.
Search

Θρίλερ στο Αιγαίο με φουσκωτά που επιβαίνουν Τούρκοι πραξικοπηματίες – Σε αυξημένη επαγρύπνιση το Λιμενικό – Σε ισχύ το σχέδιο “Ηρακλής”

Πριν 8 έτη
Έντονη είναι η κινητικότητα στην περιοχή της Μαρμαρίδας απέναντι από τη Ρόδο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και από ελληνικής πλευράς.

Πληροφορία από την τουρκική ιστοσελίδα της «Χουριέτ» ανέφερε ότι μια μοίρα καταδρομέων που επιχείρησαν εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, καθώς εκεί είχε καταλύσει για τις διακοπές του, επιχειρούσε να κινηθεί με πλωτά προς την Ελλάδα. Οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούσαν για να τους εντοπίσουν.

Την ίδια ώρα κατευθύνθηκαν στην περιοχή για έλεγχο πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυικού και του Λιμενικού ενώ περιπολίες πραγματοποιούσε ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο. Η επιχείρηση συνεχίζεται και το Super Puma αντικαθίσταται με άλλο από την Ελευσίνα.

Αυξημένη είναι η επιτήρηση σε όλη τη γραμμή της Δωδεκανήσου. Εντοπίστηκαν φουσκωτά σκάφη εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, κοντά στη Σύμη, τα οποία ως αυτή την ώρα δεν κινήθηκαν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρακολουθούνται από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Τούρκους τουρίστες και το περιστατικό δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής στην Τουρκία.

Οι ελληνικές δυνάμεις ελέγχουν κάθε τι που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι ύποπτο. Παράλληλα εντολή για επιφυλακή εξέδωσε και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Όπως αναφέρει το Βήμα, δύο τουρκικά F16 απογειώθηκαν από τη βάση του Ιντσιρλίκ και σάρωσαν όλη την περιοχή όπου γίνονται έρευνες, επιμένοντας ανατολικά της Σύμης. Τα πολεμικά αεροσκάφη παρέμειναν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.

Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε σύσκεψη στο Πεντάγωνο, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Νίκο Τόσκα, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, επιτελείς των τριών όπλων όπως και του Λιμενικού.
Όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», εκτεταμένες έρευνες γίνονται συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν, που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, και οι δέκα από τους καταδρομείς έχουν προσαχθεί.

ΥΕΘΑ: Δεν υπάρχει καμία εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο

Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Διαψεύδει και η Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.


Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής»
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή από το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό –βάσει των όσων προβλέπονται στο σχέδιο «Ηρακλής» που εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτων αναγκών– ο βαθμός επιτήρησης για τον άμεσο εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν από τη γειτονική χώρα και να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η εντολή συνέπεσε περίπου χρονικά με τη διακίνηση των πληροφοριών για κινητικότητα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης με παρουσία σκαφών που μετέφεραν στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προκαλώντας την κινητοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα με βάση το ίδιο σχέδιο αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εντολή για εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» έρχεται ως συνέχεια της οδηγίας που είχε δοθεί από το Σαββατοκύριακο για να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Ειδικότερα στις οδηγίες ενημέρωναν το προσωπικό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί τούρκος στρατιωτικός που θα ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μια κατάσταση αντίστοιχη με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.

Στελέχη των διωκτικών αρχών ανέφεραν πως ενδεχομένως συνάδελφοι των οκτώ αξιωματικών να αναμένουν να δουν την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση τους και αναλόγως να πράξουν ή ενδεχομένως να κινηθούν και πριν τις τελικές αποφάσεις για την υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.