-->
23.02.2024

Θ. Φέσσας: Κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας, αλλά με υψηλό κόστος

«Αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε την ανάπτυξη με το λάθος κλειδί, είναι φυσικό στο τέλος να σπάσει», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας χθες κατά την έναρξη του βιομηχανικού συνεδρίου που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο κ. Φέσσας εκτίμησε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης «φαίνεται πως κλείνει ένας μεγάλος κύκλος αβεβαιότητας, αλλά με υψηλότατο κόστος και πιθανόν για τελευταία φορά» και συμπλήρωσε ότι «μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ».

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που διανοίγεται («Δύσκολα, αλλά μπορούμε», είπε συγκεκριμένα), για τέσσερις λόγους:

  • η ποσοτική χαλάρωση και η πτώση των διεθνών τιμών πρώτων υλών,
  • η ευρύτερη πολιτική αποδοχή και κοινωνική ωρίμανση, ότι δηλαδή η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι η μόνη βιώσιμη λύση,
  • τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας,
  • η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις είναι ακόμη εδώ παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα, ανέφερε, εξακολουθεί να παραμένει μια από τις 40 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Ο κ. Φέσσας επανέλαβε ότι «σήμερα όσο ποτέ, χρειαζόμαστε τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά για να πείσουμε κάποιον να επενδύσει στην Ελλάδα, πρέπει όλοι μας, πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και κοινωνία, να βελτιωνόμαστε διαρκώς, να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και πιο παραγωγικοί».

«Οι βιομηχανικοί και κλαδικοί σύνδεσμοι, είπε, έχουμε συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο δράσεων που θεωρούμε ως το ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης με την Πολιτεία» που περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

  1. Έναν οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη με περισσότερες από 100 προτάσεις για την βιομηχανία, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την καινοτομία τις εξαγωγές, τις δεξιότητες, τις αδειοδοτήσεις, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την χωροταξία, την λειτουργία της αγοράς και τις δημόσιες προμήθειες.
  2. «Έξυπνες» φορολογικές πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
  3. Κλαδικές πολιτικές σε κρίσιμους βιομηχανικούς κλάδους (όπως αγροδιατροφή, φαρμακοβιομηχανία, logistics, μέταλλα και κατασκευές, ενέργεια, περιβάλλον).

Ο Θ. Φέσσας τόνισε ότι ο ΣΕΒ δεν έχει πολιτική ατζέντα και δεν συμμετέχει σε κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά μένει σταθερός στις απόψεις του «πολλές φορές ενάντια ακόμη και σε επιμέρους δικά μας συμφέροντα». «Το αποδείξαμε, είπε, με την στάση μας, όταν συναινέσαμε στην προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για το κοινό καλό, παρά την επιβάρυνση του ήδη υψηλού μη μισθολογικού κόστους, προσδοκώντας ότι έτσι θα έκλεινε η αξιολόγηση τον περασμένο Ιανουάριο».

Δήλωσε, ωστόσο, ότι ο ΣΕΒ διαφωνεί ριζικά με το μίγμα πολιτικής που συνοδεύει την πρώτη αξιολόγηση, γιατί «συμπιέζει τις παραγωγικές δυνάμεις, δεν διευρύνει την φορολογική βάση και δεν περιορίζει περιττές και ανορθολογικές δαπάνες του κράτους, δεν αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και δεν πετυχαίνει την πραγματική στήριξη των ασθενέστερων». «Με αυτό το μίγμα πολιτικής, είπε, αποθαρρύνονται οι επενδυτές, ενώ αρκετοί εξωθούνται στην παραοικονομία και άλλοι στην έξοδο από τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαρίθμησε σειρά βιομηχανικών κλάδων που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας πέρα από τον τουρισμό και τα logistics, όπως η μεταλλουργία, η ενέργεια, η περιβαλλοντική βιομηχανία, τα δομικά υλικά, η πληροφορική, η φαρμακευτική βιομηχανία, τα τρόφιμα.

«Οι αριθμοί λένε ότι αν η χώρα μας καταφέρει να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς δείκτες, τότε, θα δημιουργηθούν πάνω από μισό εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές μας και θα αυξηθεί η καινοτομία», τόνισε επίσης.

Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε: Τρία σημεία για επιτυχία

Γνωρίζω τις δυσκολίες, ίσως να μην είναι εύκολο και να χρειάζεται χρόνο, αλλά βλέπω πολλούς επιχειρηματίες που καινοτομούν, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

Αναφέρθηκε επίσης στο βιβλίο «why nations fail» (Γιατί αποτυγχάνουν τα κράτη) επισημαίνοντας τρία στοιχεία που συνδέονται με την επιτυχία:

  • την καινοτομία,
  • τον σεβασμό στη νομιμότητα,
  • την συμμετοχή της κοινωνίας στην ανάπτυξη.

Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας στάθηκε στη σημασία της ύπαρξης ισχυρής βιομηχανίας ως βάσης για την οικονομική ανάπτυξη. Όπως είπε, το μοντέλο μεταφοράς της παραγωγής σε τρίτες χώρες, χαμηλού κόστους είναι παρωχημένο, αναφέροντας ως παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία και την κλωστοϋφαντουργία στην Ολλανδία.

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Irit Ben Abba, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ κ.α.Διαβάστε επίσης