01.10.2020    15:54

Ισπανία: Ο 37χρονος Πάμπλο Κασάδο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος

«Μια νέα φάση ξεκινά σήμερα». Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας εξέλεξε ως νέο του ηγέτη τον 37χρονο Πάμπλο Κασάδο, μια απόφαση που σηματοδοτεί στροφή προς τα δεξιότερα για το συντηρητικό κόμμα που κυβερνούσε τη χώρα από το 2011 έως τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Πάμπλο Κασάδο διαδέχεται τον πρώην πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, έπειτα από την παραίτησή του που ακολούθησε τη χαμένη ψήφο εμπιστοσύνης.


Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα, ο Κασάδο επισήμανε στα μέλη του κόμματός του ότι «το PP επέστρεψε. Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε ούτε ένα λεπτό μιλώντας για εμάς. Πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για την Ισπανία ξανά». Το PP θα «επιχειρήσει να κατακτήσει εκ νέου τις καρδιές όλων των Ισπανών έπειτα από τόσο δύσκολες εβδομάδες που βιώσαμε» είπε.

Κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος στη Μαδρίτη, με στόχο την εκλογή του προσώπου που θα το εκπροσωπήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το αργότερο έως τα μέσα του 2020, ο Κασάδο επικράτησε της Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία – πρώην δεξί χέρι του Μαριάνο Ραχόι, εξασφαλίζοντας 1.701 ψήφους έναντι 1.250.

Η εκλογή του 37χρονου πολιτικού, στη θέση του 63χρονου Μαριάνο Ραχόι συνιστά μια γενεαλογική διαφορά για το συντηρητικό κόμμα, που παραμένει η πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στην εξουσία.

«Είμαστε ένα τίμιο κόμμα, δεν υπάρχει εδώ θέση ούτε για έναν διεφθαρμένο» υποσχέθηκε ο Κασάδο κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, σε μια αναφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλάνισαν το Λαϊκό Κόμμα και οδήγησαν στην πτώση του Μαριάνο Ραχόι.

Ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος θεωρείται από τους πιο «σκληροπυρηνικούς», έχοντας υιοθετήσει πολύ σκληρή στάση για το ζήτημα της Καταλονίας και απορρίπτοντας κάθε διάλογο με τη Βαρκελώνη. Παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας, που προωθεί η Αριστερά, αντιδρά στην απελευθέρωση των αμβλώσεων και τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων των επιχειρήσεων. Επιπλέον, έσπευσε να στηλιτεύσει τη «δημαγωγία» της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του Aquarius.

Πτυχιούχος νομικής, ο Πάπλο Κασάδο όρισε ως σύνθημα της εκστρατείας του τη στροφή προς τα δεξιά, υπενθυμίζοντας τακτικά τον θαυμασμό του για τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε.

Την ίδια ώρα υποσχέθηκε να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας του στην καρδιά της Ευρώπης, προσθέτοντας: «Εάν υπάρχει απομονωτισμός, εάν υπάρχει προστατευτισμός, η Ισπανία πρέπει να επιστρέψει ξανά ως κεντρικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

El Pais: «Ιδεολογικός κληρονόμος του Αθνάρ»

«Ιδεολογικό κληρονόμο του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ» χαρακτηρίζει η El Pais τον Κασάδο, εκτιμώντας ότι θα στρέψει το κόμμα πιο πολύ στα δεξιά.

Γεννηθείς το 1981, ο Κασάδο εξασφάλισε πολύ πιο ευρεία νίκη απ’ ότι αναμενόταν έναντι της αντιπάλου του Σοράγιας Σαενθ ντε Σανταμαρία αποσπώντας στο συνέδριο το 57,2% σε σύνολο 2.973 ψήφων έναντι του 42% της αντιπάλου του.

«Πρέπει να είμαστε στα δεξιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος» δήλωσε στην El Pais . «Δεν μπορούμε να φιλοδοξούμε να έχουμε ηγέτη του κόμματος κάποιον που δεν είναι περήφανος για το παρελθόν του. Εγώ είμαι στη γραμμή του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, του Μαριανο Ραχόι και του Μανουέλ Φράγα» είπε σήμερα στην ομιλία του προς τους συνέδρους, υπερασπιζόμενος τις συντηρητικές πολιτικές για τη «ζωή και την οικογένεια».

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος κόμματος, ο Κασάδο μίλησε για ένα νέο «συμβόλαιο με την Ισπανία», που ενισχύει το Σύνταγμα, για την ανάγκη «μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα», για την καταπολέμηση της αποσχιστικής δράσης των αυτονομιστών.

Όπως σημειώνει η El Pais τάχθηκε μάλιστα υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου αλά ελληνικά, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να παίρνει ένα μπόνους 50 εδρών -σε μια Βουλή 400 βουλευτών -για να αυξηθεί όπως είπε η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.