Search
Close this search box.
Search

«Καζάνι που βράζει» η Καλαμάτα: Δικαίωση ζητούν οι Ρομά για το θάνατο του 18χρονου – Φόβος για νέα επεισόδια

Πριν 5 έτη

Με «καζάνι που βράζει» και είναι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει από τη Δευτέρα η Καλαμάτα, μετά από τον θάνατο του 18χρονου Ρομά, που δέχθηκε πυροβολισμούς από κυνηγετικό όπλο στην Πιπερίτσα και στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια.

Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Διεθνής Άνοιξη των Ρομά Πελοποννήσου» με έδρα την Καλαμάτα, Νίκος Καραγιάννης, μιλώντας αποκλειστικά στο GRTimes.gr, τονίζει: «Οποιαδήποτε παραβατικότητα που δεν έχει να κάνει με έγκλημα δικαιολογείται μέχρι έναν βαθμό. Ωστόσο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει ένα όπλο και να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές», λέει και συνεχίζει: «Έχει αφαιρεθεί μια ζωή επειδή ένα παιδί μπήκε στο κτήμα του ανθρώπου και εκείνος αντέδρασε παίρνοντας την καραμπίνα και σκοτώνοντας τον». Στη συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης καταγγέλλει: «Όπως μάθαμε, ο 18χρονος είχε βγει εκτός σπιτιού και προσπάθησε να διαφύγει ενώ τον είχε πυροβολήσει ήδη μία φορά στην πλάτη και στη συνέχεια πήγε κοντά, και τον πυροβόλησε άλλες δύο φορές, μια στην κοιλιακή χώρα και μια στον θώρακα. Αυτό σημαίνει, ότι ήξερε πάρα πολύ καλά τη ήθελε να κάνει και δεν βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Ήθελε να σκοτώσει. Ήταν ένα παιδί μόλις 18χρονων και άφησε πίσω του τη γυναίκα του και την οικογένειά του».

«Δε γίνεται να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας. Αν γίνει αυτό έχουμε χαθεί, έχουμε τελειώσει και θα ξεσπάσει εμφύλιος», συμπληρώνει ο κ. Καραγιάννης, επαναλαμβάνοντας ότι ζητούν δικαίωση και να πληρώσει ο δράστης. «Αν δε γίνει αυτό, θα συμβούν και άλλα πράγματα που δεν θα είναι ωραία… Έχουν γίνει ήδη πάρα πολλές ζημιές και το θέμα θα χειροτερέψει αν δεν πληρώσει γι΄αυτό που έκανε για να μπορέσει να ηρεμίσει ο κόσμος», προειδοποιεί εκφράζοντας τους φόβους του, πως θα ξεσπάσουν νέα επεισόδια σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αφεθεί ελεύθερος.

Ερωτηθείς σχετικά για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Καλαμάτα, ο κ. Καραγιάννης αναφέρει πως είναι σαφώς πιο ήρεμη από χθες μετά και από συζητήσεις που έγιναν και εκτιμά πως θα παραμείνει έτσι έως ότου βγει η απόφαση του δικαστηρίου. «Αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη μετά από αυτό το έγκλημα η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς ο καθένας θα έχει την πεποίθηση πως μπορεί να πάρει ένα όπλο και να αφαιρέσει ζωές και να μένει ατιμώρητος. Αυτό είναι που μας ανησυχεί πιο πολύ και θέλουμε να πάρουμε κάποια μέτρα», συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως υπάρχει αστυνομία και δικαστήρια ώστε να λύνονται οι διαφορές και να επιμελούνται σε καταστάσεις και πως «είναι αδιανόητο να παίρνει κάποιος τον νόμο στα χέρια του».

Επιπλέον, ο κ. Καραγιάννης αναφερόμενος στον ρατσισμό που βιώνουν οι Ρομά, τονίζει ότι «πρέπει να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους και όχι ως ξένους που δεν έχουν καμία δουλειά στην Ελλάδα. Είμαστε Έλληνες και μας στεναχωρεί πολύ στις ημέρες που ζούμε να υπάρχουν αυτές οι προκαταλήψεις».

Ο εκπρόσωπος των Ρομά με αφορμή το γεγονός, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν δουλείες για να μπορούν να εργαστούν, έτσι ώστε κανένας να μη σκέφτεται να προβεί σε παράνομες πράξεις με σκοπό να ζήσει την οικογένειά του όπως και την ανάγκη να σκύψει το κράτος και οι τοπικές διοικήσεις επάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο ίδιος μάλιστα καταγγέλλει τη μεγάλη αδιαφορία που αντιμετωπίζουν από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τις δημοτικές Αρχές αφού εδώ και χρόνια, ζητούν να λυθούν βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χωρίς αποτέλεσμα. «Θέλουμε για παράδειγμα τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο και έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα γι’αυτο. Ωστόσο, όταν ένα παιδί δεν έχει ρούχα και παπούτσια και τη δυνατότητα να αγοράσει την τσάντα του για να βάλει τα βιβλία του για το σχολείο, δε θα μπορέσει να πάει και όταν δε βλέπει βοήθεια από το κράτος, εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Έχω δει με τα μάτια μου ανθρώπους που χρειάζονται φάρμακα και οικογένειες με παιδιά που θέλουν να διαβάσουν και δεν έχουν ρεύμα. Δεν έχουμε ούτε βασικά πράγματα», υπογραμμίζει.

Θυμίζουμε πως χθες, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στον κόμβο της Μεσσήνης μεταξύ Ρομά που επέστρεφαν από την κηδεία του 18χρονου, με άνδρες των ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με πέτρες αλλά και καπνογόνα και απάντησαν με δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος που στρεφόταν εναντίον τους.

Ακόμα, σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης, εξαγριωμένοι Ρομά την ίδια μέρα προκάλεσαν φθορές πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα σε απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Μεσσήνης, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι αναβάλλεται το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης λόγω της έντασης και υπό τον φόβο νέων επεισοδίων.

Μετά από επικοινωνία που είχε το GRTimes.gr με τον Δήμο Μεσσήνης, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «το τραγικό γεγονός που συγκλονίζει τον Δήμο μας από τη Δευτέρα το μεσημέρι, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας αντιμετώπισης ενός υπαρκτού και κακοφορμισμένου προβλήματος. Θύτης και θύμα ήταν καταδικασμένοι να συγκρουστούν και να καταστούν και οι δύο θύματα γιατί εδώ και χρόνια όσοι έχουν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και την εφαρμογή των νόμων ολιγώρησαν εγκληματικά».

Ο ίδιος εξηγεί, ότι, η Δημοτική Αρχή καταβάλει προσπάθειες ούτως ώστε, να βρεθούν σημεία επικοινωνίας προκειμένου να μην υπάρξουν νέοι κύκλοι συγκρούσεων. «Η υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές παραμένει ζητούμενο. Ελπίζουμε να κατανοήσουν όλοι ότι η συνύπαρξη και η κοινωνική ειρήνη δεν είναι στοιχείο διαπραγμάτευσης» και ολοκληρώνει λέγοντας πως «το κράτος θεωρούμε ότι, έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τον νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις».

Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή καλεί αύριο Παρασκευή το Σώμα σε έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών (σύμφωνα με την από 11-3-20 Π.Ν.Π. περί περιορισμού του covid-19) με μοναδικό θέμα την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί, να συζητήσει και να προτείνει δράσεις για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή μας», τονίζει ο κ. Αθανασόπουλος, επισημαίνοντας πως, βασική προϋπόθεση για την ομαλή κοινωνική ζωή στην πόλη, την κωμόπολη ή το μικρό χωριό είναι, η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας σε κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες της περιοχής μας. «Έχουμε έγκαιρα και σε κάθε κατεύθυνση, από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, επισημάνει ότι δεν πάει άλλο. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.