Search
Close this search box.
Search

Καθηγητής Νίκος Σύψας: Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι μέσα

Πριν 4 έτη

Εντείνεται η αγωνία των ειδικών επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών της χώρας για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας μετά και τον σημερινό άκρως ανησυχητικό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που φέρνει την Αττική και άλλες περιοχές στο «κόκκινο» και την επικείμενη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου όταν κορυφώνεται η καλοκαιρινή κινητικότητα των ταξιδιωτών. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων 22 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα.

Σταθερός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων σε μονάδα εντατικής θεραπείας που αν και παραμένει χαμηλός, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι σχεδόν διπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα, ενώ έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα. Σήμερα το απόγευμα 24 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.

Ο αριθμός ρεκόρ όσον αφορά στα ημερήσια κρούσματα, η μεγάλη γεωγραφική διασπορά, και ο σταδιακά χαμηλότερος ηλικιακός μέσος όρος των νοσούντων επιτείνουν την ανησυχία αρχών και επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός. Αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας το απόγευμα της Τετάρτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο καθηγητής πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν παραπέμπουν σε ευνοïκές εξελίξεις.
«Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοϊό (Μέσος όρος τα 36 έτη), επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία», για τα οποία όπως υπενθύμισε σε Γαλλία και Ισπανία έγινε «Βατερλώ».

Κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα συνεπείς ως προς την εφαρμογή των μέτρων και τον Δεκαπενταύγουστο.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.