-->
07.06.2023

Και οι αναρχικοί έχουν… αστυνομία! – Τι είναι πολιτοφυλακή των Εξαρχείων

Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν…

Τη σύσταση αναρχικής πολιτοφυλακής που έχει την εξουσία να αστυνομεύει τα Εξάρχεια ερήμην της πραγματικής Αστυνομίας ανακοίνωσε συλλογικότητα αντιεξουσιαστών, με ανάρτησή της σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η αυτοαποκαλούμενη Ομάδα Περιφρούρησης Προσφυγικών Καταλήψεων Εξαρχείων και Σύμπραξης Δρόμου υποστηρίζει πως κατέλαβε το ορμητήριο «σπείρας μαφιόζων» που δρούσε στην περιοχή των Εξαρχείων, μετά από «στενή παρακολούθηση» και καθημερινές παρεμβάσεις επί σχεδόν έξι μήνες.

Ουσιαστικά αναλαμβάνοντας το θεσμικό ρόλο εισαγγελέων και αστυνομικών, οι αντιεξουσιαστές κατηγορούν την αποκαλούμενη σπείρα για κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών και «επιθέσεις σε συντρόφους και συντρόφισσες» στην πλατεία και στους δρόμους των Εξαρχείων.

«Η επιβολή εξουσιαστικών συμπεριφορών, με σκοπό το προσωπικό όφελος δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή στην απελευθερωμένη και ιστορική γειτονιά των Εξαρχείων […] Η αυτοάμυνα και η επανοικειοποίηση των Εξαρχείων και της καθημερινότητας μας, μέσα σε αυτά, γίνεται με καθημερινή παρουσία και αγώνες», αναφέρει η συλλογικότητα.

Οι αναρχικοί υποστηρίζουν ότι αποφάσισαν να επέμβουν «μετά από μαρτυρίες συντρόφων και κατοίκων της γειτονίας» και έδωσαν τέλος στην «παρακρατική δράση» που γινόταν «στις πλάτες αγώνων που έχουν δοθεί εδώ και χρόνια στα Εξάρχεια».

Καταλήγουν μάλιστα υποστηρίζοντας ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν κλοπιμαία που βρέθηκαν στο ορμητήριο στους ιδιοκτήτες τους.Διαβάστε επίσης