-->
03.10.2023

Και τώρα, αντί για ανάπτυξη έρχεται… καταιγίδα έμμεσων φόρων – Αυξάνεται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Και τώρα αφού αποκτήσαμε νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο και αφού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό όλα είναι καλά και όλα ωραία και περιμένουμε στον… δρόμο την ανάπτυξη, καλούμαστε να πληρώσουμε και τον βαρύ λογαριασμό των έμμεσων φόρων, μέσω της αύξησης υφιστάμενων και την επιβολής νέων.

Πρόκειται για τα ποσά που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το νομοσχέδιο αύξησης των έμμεσων φόρων, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο μεγαλύτερος λογαριασμός προκύπτει από την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ αλλά και από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία οι αυξήσεις και η επιβολή νέων ειδικών φόρων κατανάλωσης ανέρχονται σε 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2016-2018. Τα ποσά αυτά θα προκύψουν από την αύξηση:

– από την 1η Ιουλίου 2016 του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή προϋπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

– του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) από την 1η Ιουνίου 2016. Από την αύξηση αυτή προϋπολογίζονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρόβλεψη αύξησης εσόδων που παραπέμπει και σε μεγάλη αύξηση του φόρου κατανάλωσης και της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης. Η αύξηση στην τελική τιμή του πετρελαίου κίνησης σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 0,10-0,12 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης θα διαμορφωθεί στα 1,12 έως 1,15 ευρώ ανά λίτρο.

Η αύξηση, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για άλλη μια φορά αναδεικνύει την ασυνέπεια και την αιφνιδιαστική πολιτική που ακολουθείται από την πολιτεία καθώς οι πολίτες προχώρησαν σε αγορά πετρελαιοκίνητων ΙΧ ποντάροντας στις χαμηλές τιμές του καυσίμου. Παράλληλα, η αύξηση πρόκειται να προκαλέσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην οικονομία καθώς από το πετρέλαιο κίνησης εξαρτώνται οι οδικές μεταφορές και η βιομηχανική παραγωγή.

– από την 1η Ιουνίου του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες. Η αύξηση προϋπολογίζεται να φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η αύξηση στην λιανική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να είναι της τάξης των 0,03 έως 0,05 ευρώ ανά λίτρο.

– από τη νέα χειμερινή περίοδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που προϋπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,08 έως 0,10 ευρώ ανά λίτρο

– του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης που θα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της λιανικής τιμής του υγραερίου κίνησης κατά 0,07-0,08 ευρώ.

– του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
-του ΕΦΚ στη μπύρα
-του ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και την κατάργηση του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ οινοπνευματωδών που ισχύει στα Δωδεκάνησα

-του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα
-την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου 2017 στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δυο κλειδιών.Διαβάστε επίσης