-->
14.04.2021

Και τώρα… το βλέμμα της κυβέρνησης στη δεύτερη αξιολόγηση

Με το… βλέμμα στραμμένο στη δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει με την άφιξη των δανειστών στην Αθήνα τον Οκτώβριο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Οι δανειστές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το σκηνικό με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις επί 8 μήνες μέχρι να καταλήξουν, της πρώτης αξιολόγησης γι’ αυτό και πιέζουν την Ελλάδα να μην εφησυχάζει και να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα.

Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να κλείσουν περίπου 43 εκκρεμότητες για να «απελευθερωθεί» δόση ύψους 6,1 δις ευρώ και τα μέτρα να ψηφιστούν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2016.

Το σίγουρο είναι πως τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά για το οικονομικό επιτελείο καθώς η λίστα με τα προαπαιτούμενα είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Περιλαμβάνει αλλαγές στα εργασιακά, όπου θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλαγή στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προσαρμογές στην αγορά της ενέργειας, εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ όσον αφορά σε φάρμακα, τρόφιμα, κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων κ.α.
Διαβάστε επίσης