Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος πρότεινε σε συνέντευξή του την ανάρτηση όλων των συγγραμμάτων στο Διαδίκτυο «ως οικονομικότερη λύση από την εκτύπωση εκατοντάδων χιλιάδων βιβλίων», σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κάτι το οποίο είχε προταθεί και επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου
Αρχικά οι εκδότες αναφέρουν αν γνωρίζουν οι ιθύνοντες τόσο εντός του υπουργείου όσο και στο ευρύτερο τραπέζι του διαλόγου τι σημαίνει πνευματικά δικαιώματα.
«Σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να μας καταβληθεί αποζημίωση επί του προϋπολογισμού για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα επί επτά συνεχή έτη. Δηλαδή 50 εκατ. επί 7 χρονιά. Το ποσό φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ», σχολίασαν.
Η αλήθεια είναι ότι, τουλάχιστον την περσινή χρονιά, το υπουργείο Παιδείας δυσκολεύτηκε να αποπληρώσει ακόμα και τα 50 εκατ. ευρώ που όριζε ο περσινός προϋπολογισμός, με τους εκδοτικούς οίκους να προειδοποιούν ότι δεν θα καταφέρουν λόγω οικονομικής ασφυξίας να προχωρήσουν στη δωρεάν διανομή για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Οι εκδότες στέκονται στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και κάνουν λόγο για τα ξένα συγγράμματα, για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες δεν μεταβιβάζονται. «Τι θα γίνει με αυτά τα βιβλία; Ή θα αποκλείσουν τελείως την ξένη βιβλιογραφία;» σχολιάζουν, ενώ θίγουν και το ζήτημα ανύπαρκτων υποδομών σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, που δυσκολεύει τη μελέτη των φοιτητών.