Search
Close this search box.
Search

Κατασκοπικό θρίλερ με πρωταγωνιστές Τραμπ και Πούτιν

Πριν 8 έτη

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα το καταλάβει. Αν όχι, θα είναι τραγωδία για τα συμφέροντα της χώρας».

Η δήλωση του απερχόμενου αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηχεί τον σάλο που έχει προκαλέσει η τελευταία άγρια επίθεση που τους εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη διαρροή του υποτιθέμενου επιβαρυντικού φακέλου από τη Μόσχα.

Η ατμόσφαιρα στην Ουάσινγκτον μία εβδομάδα πριν από την εγκατάσταση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θυμίζει κανονικό κατασκοπικό θρίλερ, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για μία από τις πλέον εκρηκτικές φάσεις παράδοσης και παραλαβής εξουσίας στην αμερικανική ιστορία.

Καθώς οι πάντες μιλούν για πρωτόγνωρη και επικίνδυνη τακτική εκ μέρους ενός νεοεκλεγέντος προέδρου και διερωτώνται πώς θα καταφέρει να έχει στη συνέχεια την απαραίτητη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες έχοντας ανοίξει τέτοιο μέτωπο, το θρίλερ εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα επεισόδια.

«Δεν ήμασταν εμείς», διατείνεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (National Intelligence) σχετικά με τη διαρροή του «ρωσικού φακέλου».

«Τονίζω ότι αυτό το έγγραφο δεν είναι προϊόν των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και δεν πιστεύω ότι η διαρροή έγινε μέσα από τις υπηρεσίες», δήλωσε ο διευθυντής της National Intelligence, Τζέιμς Κλάπερ.

Ο Κλάπερ είπε ότι τηλεφώνησε στον Τραμπ για να του δώσει τις σχετικές εξηγήσεις, γεγονός στο οποίο ο μελλοντικός πρόεδρος έδωσε περαιτέρω διάσταση:

«Ο Τζέιμς Κλάπερ με κάλεσε για να καταγγείλει την ψευδή και κατασκευασμένη έκθεση η οποία κυκλοφόρησε παράνομα», έγραψε στο τουίτερ.

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Associated Press και άλλα μέσα, είπε ότι ο Κλάπερ και άλλοι επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν πρόσφατα τον ίδιο και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την ύπαρξη του «ρωσικού φακέλου» για τον Τραμπ, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είχαν διασταυρώσει την αυθεντικότητα των στοιχείων που περιείχε.

Oι επικεφαλής, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, είπαν ότι ένιωσαν την ανάγκη να τους ενημερώσουν επειδή η ιστορία θα μπορούσε να διαρρεύσει.

Τόνισε όμως ότι ούτε αυτός ούτε ο Ομπάμα ζήτησαν από τις υπηρεσίες να επαληθεύσουν το περιεχόμενο του φακέλου.

Αργότερα, χθες, ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροουιτς ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τη δραστηριότητα του υπουργείου και του FBI κατά την προεκλογική περίοδο.

Σε αυτήν θα συμπεριλάβει και τη δουλειά του διευθυντή της υπηρεσίας, Τζέις Κόμεϊ, που είναι κόκκινο πανί για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι έρευνες που διέταξε στον προσωπικό διαμετακομιστή της Χίλαρι Κλίντον τορπίλισαν την πορεία της προς τον Λευκό Οίκο.

Το «τρελό σκυλί»

Ο υποψήφιος υπουργός Αμυνας Τζέιμς ΜάτιςO υποψήφιος υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις | AP PHOTO SCOTT APPLEWHITE

Κι ενώ συνεχίζεται το γαϊτανάκι των πρακτόρων, χθες πέρασαν από ακρόαση στη Γερουσία ο υποψήφιος υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, και ο προτεινόμενος για αρχηγός της CIA, Μάικ Πομπέο.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι και οι δύο έδειξαν να παρεκκλίνουν από ορισμένες θέσεις του Τραμπ.

Ο απόστρατος στρατηγός των πεζοναυτών, Μάτις, ο επονομαζόμενος και «τρελό σκυλί», υποστήριξε ότι ο Πούτιν προσπαθεί να διασπάσει το ΝΑΤΟ, ότι η «Ρωσία επέλεξε να είναι στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ», καθώς και ότι η παγκόσμια τάξη αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη απειλή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο πρώτος διδάξας

Ο προτεινόμενος αρχηγός της CIA Μάικ Πομπέο Ο προτεινόμενος αρχηγός της CIA Μάικ Πομπέο | ΑP PHOTO / MANUEL BALCE CENETA

Πήρε ωστόσο θέση υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας με το Ιράν, την οποία απειλεί να ακυρώσει ο Τραμπ.

Ο Πομπέο, Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Κάνσας, είπε ότι θεωρεί τη Ρωσία ως μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ αρνήθηκε ότι θα επαναφέρει ως μέσο ανάκρισης τον εικονικό πνιγμό, το διαβόητο βασανιστήριο που σημάδεψε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» του Μπους.

Xθες επίσης ανακοινώθηκε ότι ο Ράντολφ Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, θα αναλάβει τελικά σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα ασφάλειας πληροφορικής.

Κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές, ενδέχεται να εγείρει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ο Τζουλιάνι είναι ιδιοκτήτης συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα ασφάλειας.

Βέβαια, ο πρώτος διδάξας στο ασυμβίβαστο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Η προχθεσινή δήλωσή του ότι θα μεταφέρει τις επιχειρήσεις του σε καταπίστευμα που θα διαχειρίζονται οι δυο γιοι του αφήνει αρκετά κενά, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις.

Οπως μάλιστα έγραφαν σχετικά οι «Los Angeles Times» στο κύριο άρθρο τους, «ο Τραμπ ενδέχεται να παραβιάσει το Σύνταγμα από την πρώτη μέρα».

Ο Βρετανός πράκτορας που γύρισε απ’ το κρύο και φοβάται για την ασφάλειά του

Πολιτική εξουσία, μπίζνες, σεξ, ψέματα, υποκλοπές, κατασκοπία, εσωκομματικά μαχαιρώματα. Το όργιο φημών και τα ευφάνταστα σενάρια που πυροδότησε η διαρροή του «βρόμικου» ρωσικού ντοσιέ κατά του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να αποτελούν την πλοκή κάποιου συναρπαστικού μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ.

Ποιος το συνέταξε, για ποιον δούλευε, πώς και πότε έφτασε στα χέρια των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και πώς διέρρευσε στα αμερικανικά ΜΜΕ;

Η Wall Street Journal ονομάτισε πρώτη τον Κρίστοφερ Στιλ, Βρετανό πρώην πράκτορατης βρετανικής MI6 σε Μόσχα και Παρίσι, ως τον συντάκτη του ντοσιέ με τα φημολογούμενα «επιβαρυντικά στοιχεία» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 52χρονος Στιλ, διευθυντής σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Orbis Business Intelligence με έδρα το Λονδίνο, αναμενόμενα αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως συνέταξε τον περιώνυμο πια φάκελο και λέγεται πως κρύβεται φοβούμενος για την ασφάλειά του.

Το 2015 φέρεται να προσελήφθη από την ιδιωτική εταιρεία πολιτικών ερευνών Fusion GPS για λογαριασμό Ρεπουμπλικανού εσωκομματικού αντιπάλου του μεγιστάνα -του Τζεμπ Μπους, όπως μετέδωσε το BBC- προκειμένου να συλλέξει στοιχεία που θα μπορούσαν να πλήξουν την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Οταν όμως όλοι οι αντίπαλοί του βγήκαν νοκ άουτ από την κούρσα, ο Στιλ φέρεται να συνέχισε το επίμαχο έργο του για την ίδια εταιρεία με πελάτες όμως αδιευκρίνιστο πρόσωπο ή πρόσωπα από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Σε γενικές γραμμές θεωρείται από συναδέλφους του στις μυστικές υπηρεσίες «αξιόπιστος», «σχολαστικός» και καλά δικτυωμένος, ειδικά στους ρωσικούς και ευρωπαϊκούς κύκλους.

Σύμφωνα με το Reuters, αφότου εγκατέλειψε τη MI6, το FBI τού ζήτησε να ερευνήσει πτυχές των σκανδάλων διαφθοράς στους κόλπους της FIFA.

Σε αποκλειστικό δημοσίευμα ο ιστότοπος Euroactiv αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να του ανέθεσε πρόσφατα να διερευνήσει το παρελθόν της Ευρωπαίας πρώην επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία και τις ενδεχόμενες σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα, το διάστημα που εκείνη ήταν υποψήφια για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Στιλ φέρεται να είχε ήδη συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για τον Τραμπ, τα οποία και παρέδωσε τον Αύγουστο σε αξιωματούχο του FBI στη Ρώμη σύμφωνα με το CNN.

Η υπηρεσία λέγεται πως του ζήτησε επιπλέον πληροφορίες, χωρίς όμως να αρχίσουν να κινούνται ταχείες διεργασίες για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας.

Αντίθετα, το FBI έδειχνε να επικεντρώνεται στις -ρωσικές, κατά τις αμερικανικές αρχές- υποκλοπές του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τού επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Στιλ λέγεται πως υποψιάστηκε απόπειρα συγκάλυψης όσων είχε συγκεντρώσει και τον Οκτώβριο αποφάσισε να διοχετεύσει το υλικό στα ΜΜΕ.

Φέρεται να ήρθε σε επαφή με τον δημοσιογράφο του αμερικανικού περιοδικού Mother Jones, Ντέιβιντ Κορν, ο οποίος δημοσιοποίησε πρώτος το θέμα στις 31 Οκτωβρίου, μόλις οχτώ 24ωρα πριν από το στήσιμο της προεδρικής κάλπης στις 8 Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία, για τα οποία είχαν ήδη ενημερωθεί απόρρητα πρόεδροι και μέλη επιτροπών του Κογκρέσου, οδήγησαν τον πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, να στείλει τότε οργισμένη επιστολή διαμαρτυρίας στον διευθυντή του FBI, στην οποία έγραφε:

«Εχει γίνει ξεκάθαρο πως κατέχετε εκρηκτικές πληροφορίες για στενές σχέσεις και συντονισμό μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, των κορυφαίων συμβούλων του και της ρωσικής κυβέρνησης –μια ξένη δύναμη ανοιχτά εχθρική προς τις ΗΠΑ».

Τα στοιχεία άρχισαν να κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Ουάσινγκτον από τα μέσα Νοεμβρίου. Ο φανατικά αντιρώσος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν -που είχε αντιταχθεί σθεναρά στην υποψηφιότητα Τραμπ θεωρώντας τον επικίνδυνα φιλορώσο- έμαθε για τα έγγραφα, έστειλε δικό του έμπιστο να συναντηθεί με φερέγγυα πηγή σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πήρε αντίγραφο. Θεωρώντας τα αξιόπιστα, τα παρέδωσε στις 9 Δεκεμβρίου στον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα μια δισέλιδη απόρρητη σύνοψή τους παρουσιάστηκε επίσημα στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποιώντας του πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν «επιβαρυντικά στοιχεία» εναντίον του, παρότι η διερεύνηση της αξιοπιστίας τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από το FBI.

«Τα εκρηκτικά, ρωσικά άπλυτα του προέδρου»

Ντοσιέ πληροφοριών για Τραμπ

Τι περιέχει τελικά το περιβόητο ρωσικό ντοσιέ 35 σελίδων με τα υποτιθέμενα «kompromat», τα ανεπιβεβαίωτα «επιβαρυντικά στοιχεία» που φέρεται να διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας για να έχουν στο χέρι τον οσονούπω πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ;

Η ρωσική κυβέρνηση «έχει υποστηρίξει και βοηθήσει τον Τραμπ για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στόχος, που ενέκρινε ο Πούτιν, υπήρξε να υποκινήσει ρωγμές και διασπάσεις στη δυτική συμμαχία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης ότι προσφέρθηκαν στον μεγιστάνα «διάφορες γλυκαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες» αλλά εκείνος τις αρνήθηκε.

Προστίθεται όμως πως ο Τραμπ και ο στενός του κύκλος «αποδέχτηκαν τακτική ροή πληροφοριών από το Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένων για τη Δημοκρατική και άλλους πολιτικούς [του] αντιπάλους.

Ρώσος πρώην ανώτατος αξιωματούχος ισχυρίζεται πως η [ρωσική μυστική υπηρεσία] FSB έχει συγκεντρώσει αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία για τον Τραμπ μέσω των δραστηριοτήτων του στη Μόσχα, ώστε να μπορεί να τον εκβιάζει».

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρεται να έχουν συντάξει αντίστοιχο ντοσιέ και για τη Χίλαρι Κλίντον, το οποίο θεωρείται σχετικά «αβλαβές». Αντίθετα, τα «άπλυτα» του Τραμπ χαρακτηρίζονται «εκρηκτικά».

Το ντοσιέ γράφει πως όταν ο μεγιστάνας είχε μεταβεί στη Μόσχα το 2013 ως διοργανωτής του διαγωνισμού ομορφιάς «Μις Υφήλιος» κατέλυσε στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου «Ritz Carlton», όπου είχε μείνει στο παρελθόν το ζεύγος Ομπάμα, και θέλησε να «ατιμάσει το κρεβάτι στο οποίο κοιμήθηκαν», πληρώνοντας ιερόδουλες για σεξουαλικές διαστροφές.

Σύμφωνα δε με τον δημοσιογράφο του BBC Πολ Γουντ, που επικαλείται πηγές της CIA, «φέρεται να υπήρξε πάνω από μία κασέτα, όχι μόνο με οπτικό αλλά και ηχητικό υλικό, κι όχι μόνο από τη Μόσχα αλλά κι από την Αγία Πετρούπολη».

Παράλληλα, το ντοσιέ κάνει λόγο για περσινές μυστικές επαφές στενών συνεργατών του Τραμπ με ψηλόβαθμους Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες, όπως τον Ιγκορ Σέτσιν, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, με τον οποίο φέρεται να συζήτησαν μελλοντικές συμφωνίες, άμεσα συνδεόμενες με την προθυμία του μεγιστάνα να άρει τις κυρώσεις Ομπάμα κατά της Ρωσίας.

Επικαλείται γενικόλογα πηγές, ενώ η αξιοπιστία του αμφισβητείται και εξαιτίας αδικαιολόγητων ορθογραφικών λαθών. Τόσο ο Τραμπ, όσο και η Μόσχα διέψευσαν κατηγορηματικά όλες αυτές τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ως «σκουπίδια» και «ψέματα».

 Πηγή:efsyn

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.