Προσωρινή λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις Κοινωνικές Δομές, βρέθηκε, με την παράταση του προγράμματος έως τις 31 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Σε τηλεφωνική παρέμβασή της στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» η κ. Φωτίου εξήγησε πως χθες έγινε διακυβερνητική σύσκεψη για το θέμα και λήφθηκε η απόφαση για την παράτασή του έως το τέλος του έτους, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες συνάνθρωποί μας που βοηθούνται από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τις υπόλοιπες δομές φτώχειας.
Πρόκειται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και ανατίθενται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σήμερα το μεσημέρι η κ. Φωτίου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για το θέμα.
Το θέμα είχε πάρει διάστάσεις, αφού η διάρκεια των προραμμάτων έληγε την Τετάρτη και δεν είχε διασφαλιστεί η χρηματοδότησης του. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 192 δομές φτώχειας, από τις οποίες οι 160 στην Αθήνα.
ΚΕΔΕ: Προσωρινή λύση η παράταση λειτουργίας Κοινωνικών Δομών
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η ΚΕΔΕ την παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, μέχρι 31 Δεκεμβρίου, λέγοντας, πάντως, ότι πρόκειται για «προσωρινή λύση».
Η απόφαση για την παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών ήρθε μετά από απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιου για τα θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με δήλωσή του για το θέμα επισημαίνει: «Θεωρούμε εξαιρετικά θετική εξέλιξη την τρίμηνη παράταση που δόθηκε στη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών».
«Όμως δεν παύει να είναι μια λύση προσωρινή, για ένα κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι αυτό της αντιμετώπισης της φτώχειας για σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, που αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά» τονίζει.
Ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι η ΚΕΔΕ, πέραν της παράτασης της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών διεκδικεί τα εξής: Πρώτον, να ενταχθούν εγκαίρως οι παραπάνω δομές στο νέο ΕΣΠΑ και δεύτερον, να ενταχθεί το σύνολο αυτών των δομών στις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά τη λειτουργία 256 κοινωνικών δομών, ήτοι Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Δημοτικούς Λαχανόκηπους, Κοινωνικά Συσσίτια, Τράπεζες Χρόνου, Υπνωτήρια Αστέγων κ.α., που συγκροτούν το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι οι δομές αυτές ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με πρωτοβουλία των δήμων από την αρχή της οικονομικής κρίσης, αρχικά με δικούς τους πόρους και στη συνέχεια εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ με δικαιούχους φορείς ΜΚΟ, σωματεία, ιδρύματα κ.λπ., που συμπράττουν με τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που είναι αρμόδια για κοινωφελείς δράσεις.
Η ανακοίνωση τονίζει ότι παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, απασχολώντας 1.112 εργαζόμενους.