-->
22.10.2021

Κινητικότητα στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό – Έκτακτη σύσκεψη της ΚΟ

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ασφαλιστικού. Όπως ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, συγκαλείται εκτάκτως τη Δευτέρα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ το απόγευμα υπήρξε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομίας στο Μαξίμου. Οι κ. Τσίπρας, Δραγασάκης και Σταθάκης συζήτησαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για το ασφαλιστικό.  Στόχος ήταν να λύσει τις απορίες των βουλευτών και να τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν ότι «η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.»

Όπως ανέφεραν, «οι κοινωνικοί φορείς οι οποίοι συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης.»
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Καταλογίζει δε σε ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ότι «καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό είναι μία αναγκαία μεταρρύθμιση που δεν θίγει τις καταβαλλόμενες συντάξεις και έχει ως στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές τα επόμενα χρόνια.

«Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα» δηλώνουν από το Μαξίμου.

«Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του» επαναλαμβάνει η κυβέρνηση.

«Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ» σημειώνει, και παρατηρεί ότι ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου στις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα,. Παράλληλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, ο οποίος συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης, δημιουργεί κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία.

«Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση», συμπληρώνει το Μαξίμου και υπενθυμίζει ότι υπουργός Εργασίας δήλωσε πως οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν.

Διαβάστε επίσης