-->
09.03.2021

Κοινή εταιρία Alpha-Aktua για τη διαχείριση των NPLs

Τη διαχείριση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, ύψους 11 δισ. ευρώ θα αναλάβει η εταιρία που θα συστήσουν από κοινού η Alpha Bank με την ισπανική Aktua. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», εκτός από τα στεγαστικά και καταναλωτικά, το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας θα περιλαμβάνει και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία είναι σε καθυστέρηση ενός έτους ή και περισσότερο και θεωρούνται «βαθιά κόκκινα».

Στις λύσεις που θα προτείνει η εταιρία αναμένονται το «κούρεμα» των οφειλών ή η πώληση του ακινήτου για λογαριασμό του δανειολήπτη.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο σχετικός φάκελος για την χορήγηση αδείας από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι ήδη έτοιμος και η σύσταση της εταιρίας αναμένεται εντός του Ιουνίου.

Αν και η συμφωνία των δύο μερών έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό , η υλοποίηση της προϋπόθετε την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και την πώληση των «κόκκινων» δανείων». Πλέον η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της αγοράς διαχείρισης προβληματικών χαρτοφυλακίων.


Διαβάστε επίσης