Search
Close this search box.
Search

Κομμάτι από τη… Χαβάη βυθίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό (video)

Πριν 8 έτη

Ένα τεράστιο κομμάτι από το δέλτα λάβας της νήσου Καμοκούνα της Χαβάης συνολικής έκτασης 89 στρεμμάτων κατάπιε ο Ειρηνικός Ωκεανός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!

Μαζί με το κομμάτι του δέλτα παρασύρθηκε και η εξέδρα παρατήρησης που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές του νησιού με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν σοβαρά πέντε τουρίστες.

Το δέλτα λάβας, το οποίο βρίσκεται εντός του εθνικού ηφαιστειακού πάρκου της Χαβάης, άρχισε να καταρρέει στις 31 Δεκεμβρίου γύρω στις 2 μ.μ. τοπική ώρα προκαλώντας μια έκρηξη ατμού και την εκτίναξη ηφαιστειακού υλικού στον αέρα.

Από τη συνάντηση της καυτής λάβας με το κρύο νερό του ωκεανού προκλήθηκε ένα λίαν διαβρωτικό νέφος υδροχλωρικού οξέος, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν προσωρινά τον εναέριο χώρο του νησιού και να ασφαλίσουν την περιοχή.

«Ευτυχώς δεν υπήρχαν αεροσκάφη ή πλεούμενα στην περιοχή εκείνη την ώρα, ειδάλλως θα θρηνούσαμε θύματα», είπε η υπεύθυνη του ηφαιστειακού πάρκου Σίντι Ορλάντο.

Η πρόσβαση στην περιοχή αποκλείστηκε αμέσως, αλλά γύρω στις 7 μ.μ. μια περίπολος εντόπισε πέντε περίεργους τουρίστες, που αγνόησαν την προειδοποιητική σήμανση και πλησίασαν για να δουν από κοντά τι συμβαίνει.

Η περίπολος τους κυνήγησε μέχρι που απομακρύνθηκαν, ενώ 15 λεπτά αργότερα το μεγαλύτερο τμήμα του δέλτα της λάβας κατέρρευσε στον ωκεανό.

«Έπαιξαν τις ζωές τους κορώνα -γράμματα. Αλλά ευτυχώς στο τέλος απομακρύνθηκαν εγκαίρως», είπε ο φύλακας του πάρκου, Τράβις Ντέλιμοντ.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.