-->
09.12.2023

Κοτζιάς: Ένα κομμάτι στο Μαξίμου έχει αλαζονική συμπεριφορά, να πάνε στην άκρη ορισμένοι

Τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ανέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας για όλους και για όλα.

«Τι μας είπαν; Φταίει ο λαός… »

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA το βράδυ της Δευτέρας, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι «ένα κομμάτι στο Μαξίμου έχει αλαζονική συμπεριφορά, να πάνε στην άκρη ορισμένοι που είναι δίπλα στον Τσίπρα».


«Δεν μπορεί να χάνεις με 9,5% και να λες ότι δεν συμβαίνει τίποτα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «τι μάς είπαν χθες; Φταίει δηλαδή ο λαός, που δεν κατάλαβε; (…) Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στον κόσμο! (…) Χρειάζεται αλλαγή ρότας, να πάνε στην άκρη ορισμένοι, που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό! Μόνο ο λαός έκανε λάθος; Αυτοί που έκαναν λάθος εκτιμήσεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα».

Θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει νωρίτερα ο Καμμένος

Ο ίδιος τόνισε ότι άργησε το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και, απαντώντας στο ερώτημα ότι ίσως να μην μπορούσε να γίνει αυτό όσο ο κ. Καμμένος ήταν στην κυβέρνηση, τόνισε πως έπρεπε να γίνει «συντεταγμένα και πιο νωρίς».

Υποστήριξε πως ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση:

«Θα έπρεπε ο κ. Καμμένος να έχει εγκαταλείψει την κυβέρνηση πολύ νωρίτερα. Οταν η κυβέρνηση για να μην θίξει τον Καμμένο δεν κάνει καμπάνια για να πείσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν ο κυβερνητικός εταίρος καταγγέλλει τη Συμφωνία ως προδοσία. Πώς μπορείς να πείσεις τον κόσμο επαρκώς ότι έχεις δίκιο; Έτσι διευκόλυναν κόσμο να πάει στη ΝΔ».

«Συμμαχίες, όχι να τσιμπολογάμε από δω κι από εκεί»

Από τα βέλη του δεν γλίτωσαν ούτε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν υπουργικές θέσεις. «Δεν έπρεπε να γίνει το άνοιγμα με μια δέσμευση ότι πολλοί που θα έρχονταν θα έπρεπε να γίνουν και μέλη της κυβέρνησης. Δεν είναι καλή εικόνα για τον κόσμο αυτό».

Τόνισε ότι είναι μύθος πως ανάμεσα στις αιτίες της ήττας περιλαμβάνεται και η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλύτερα σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, από άλλες. Ο ίδιος παρέθεσε το παράδειγμα της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να κάνει συμμαχίες, όχι να τσιμπολογάμε από δω κι από εκεί, με σεβασμό απέναντι σε όλους εμάς, ακούγοντας και τη γνώμη μας και να προχωρήσει σε ένα μέτωπο που να κερδίσει τη μάχη σε ένα μήνα».Διαβάστε επίσης