-->
28.11.2022

Κουτσούμπας: Οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν από το Αιγαίο απευθείας στην ΕΕ

Η πρόταση που θα υποβάλλει το ΚΚΕ στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή είναι να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά του Αιγαίου απευθείας σε άλλες χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο.

Ακόμα, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί επιτέλους η πρόταση που λέει ότι από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι κυρίως η Τουρκία, αλλά και η Ιορδανία και ο Λίβανος, να φεύγουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους στην Ευρώπη, αφού πρώτα καταγραφούν.

«Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για να αποφύγουμε και όλα αυτά τα προβλήματα, που το ένα φέρνει το άλλο και ανακυκλώνεται το τεράστιο πρόβλημα, δημιουργώντας ζητήματα και στους Έλληνες εργαζόμενους και στο λαό της Λέσβου, στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Προσωρινή διαμονή λοιπόν, εδώ ή παντού, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με υγιεινή, με περίθαλψη, με τροφή, με νερό και βεβαίως από εκεί και πέρα αμέσως να φύγουν για άλλες χώρες -δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σε αυτό το πρόβλημα- ταυτόχρονα με το χτύπημα της ουσιαστικής αιτίας. Δηλαδή τέρμα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τέρμα στους πολέμους και στις διάφορες επιχειρήσεις που γίνονται, για να αναφέρω την πρόσφατη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που έγινε με πρόσκληση κυρίως της Τουρκίας, η οποία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, με τους Κούρδους και τη Συρία, θέλει να ενισχυθεί με τα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία εδώ και όχι βεβαίως για να λύσει το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο που εγείρει, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και γκριζαρίσματος και άλλων ζωνών στο Αιγαίο.

»Αυτή είναι η λύση για το ΚΚΕ, αυτή θα παλέψουμε, αυτή θα εκθέσουμε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μεθαύριο υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας, σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και να οργανώνουμε τον αγώνα και την πάλη του ελληνικού λαού».

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λέσβο ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε το κτήριο του ΕΟΠΥΥ, όπου επισημάνθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο hot spot στην περιοχή Μόρια.

Διαβάστε επίσης