-->
26.09.2023

Κουτσούμπας: Το grexit είναι ακόμα στο τραπέζι

«Το Grexit είναι στο τραπέζι ανεξάρτητα από την αξιολόγηση και τα μέτρα», υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ημερησία”. «Η αναζωπύρωση της συζήτησης σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως και για τη συνολική αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης, για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να τη δούμε στο φόντο των ανταγωνισμών που υπάρχουν στο εσωτερικό της, αλλά και στην πορεία της οικονομίας και της συνολικότερης όξυνσης», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας με τους δανειστές, ο κ. Κουτσούμπας διερωτήθηκε «για ποιον διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, για ποιον μπαίνουν οι κόκκινες γραμμές;» και πρόσθεσε ότι κριτήριο της Κυβέρνησης «δεν είναι η αναπλήρωση των απωλειών που είχε ο λαός μας στα χρόνια της κρίσης αλλά το πώς θα περάσει τα μέτρα που έχει ανάγκη και ζητάνε κεφάλαιο και κουαρτέτο» και την ίδια στιγμή να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις.

«Τα δημοσιονομικά είναι “στενά” μόνο για το λαό. Για το κεφάλαιο προβλέπονται απλόχερες παροχές», τονίζει στη συνέντευξη ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Οι δικές μας προτάσεις ξεκινούν από τη λογική ο λαός να μην πληρώνει τα βάρη της κρίσης, να μπορεί να ζει με δικαιώματα και να καλύπτει σύγχρονες ανάγκες. Ο εργαζόμενος, μετά από χρόνια δουλειάς, να βγαίνει έγκαιρα στην σύνταξη και να ζει ανθρώπινα. Ο άνεργος, ο συνταξιούχος να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να κάνει εξετάσεις, να παίρνει τα φάρμακά του χωρίς να τα χρυσοπληρώνει. Ο εργάτης να έχει εξασφαλισμένη περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος στη δουλειά. Να προστατεύεται η μητρότητα, η οικογένεια. Να παρέχονται σε όλους υψηλού επιπέδου παροχές υγείας – πρόνοιας. Γι’ αυτό ζητάμε να επιστραφούν πίσω όλα τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων που έκλεψαν κράτος και μεγαλοεργοδοσία. Γι’ αυτό ζητάμε η λαϊκή αντίδραση να μετατραπεί σε συνειδητή αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ή ακόμη και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θεωρεί ότι όλα είναι πιθανά. «Το ζήτημα είναι ο λαός να αχρηστεύσει τις παγίδες, να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το αδηφάγο κεφάλαιο και την εξουσία του», κατέληξε.Διαβάστε επίσης