-->
09.03.2021

Κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία – 47.000.000 Ιταλοί αποφασίζουν για την ίδια τη χώρα και την Ευρώπη

H σημερινή Κυριακή θα μείνει στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, η επίδραση των εξελίξεων στο εσωτερικό της Αυστρίας, με τις προεδρικές εκλογές και στην Ιταλία με το δημοψήφισμα,  θα είναι καθοριστική και δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την υπόλοιπη Ευρώπη

Στην Ιταλία, όπου το σημερινό δημοψήφισμα αναμένεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας αλλά και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη δύναμη της κυβέρνησης και του επικεφαλής της, Ματέο Ρέντσι, κανείς μπορεί ήδη να δει την επιρροή του δημοψηφίσματος.

Εφόσον εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση, η κυβέρνηση Ρέντσι θα προχωρήσει σε ριζικές διοικητικές αλλαγές. Μόνον η Βουλή θα μπορεί να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ μειώνονται οι δικαιοδοσίες της γερουσίας, οι οποίες θα αφορούν την κύρωση διεθνών συμφωνιών, τις θεσμικές αλλαγές, τα εκλογικά συστήματα των περιφερειών, την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αριθμός των γερουσιαστών θα πρέπει να μειωθεί από 315 σε 100. Παράλληλα, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών και γερουσιαστών για την εκλογή ΠτΔ και αυξάνεται το ελάχιστο υπογραφών για την διενέργεια δημοψηφίσματος σε 800.000. Η μεταρρύθμιση προβλέπει ακόμα την κατάργηση του Cnel, Ιταλικού Συμβουλίου Οικονομίας και Εργασίας, ενώ καταργούνται και οι 110 νομοί της χώρας.

Με το μέλλον των ιταλικών τραπεζών να κρίνεται αβέβαιο και την Monte Dei Paschi di Siena, τον αρχαιότερο και τρίτο μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, να πρέπει να συγκεντρώσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως, το επικείμενο δημοψήφισμα έχει προκαλέσει διστακτικότητα στους επενδυτές και αβεβαιότητα στις αγορές, η οποία καταγράφεται στην ιταλική οικονομία.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων την Παρασκευή, ενώ πολλοί μιλούν για μια «επικείμενη κρίση της Ευρωζώνης» σε περίπτωση επικράτησης του «όχι».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει προειδοποίησει πως σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» θα παραιτηθεί, καθιστώντας έτσι το σημερινό δημοψήφισμα ενός είδους ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. «Εάν επικρατήσει το «ναι», η Ιταλία θα γίνει η ισχυρότερη χώρα στην Ευρώπη», δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου. Μία παραίτηση Ρέντσι θα σήμαινε πως οι Ευρωπαίοι χάνουν έναν από τους βασικούς συνομιλητές τους και συνδιαμορφωτή της πολιτικής που έχει χαραχθεί το τελευταίο διάστημα στο επίπεδο της οικονομίας, αλλά και έναν θερμό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ενότητας.


Διαβάστε επίσης