-->
28.11.2022

Κρίσιμο τετ α τετ με την τρόικα – «Κόκκινα» δάνεια, ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός και πλειστηριασμοί η ατζέντα της διαπραγμάτευσης

Ανεβαίνει από αύριο, Κυριακή το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.  Σε έναν μαραθώνιο, που θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα , οι δύο πλευρές αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια σειρά από «καυτά» προαπαιτούμενα που συνδέονται με αυτόν τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.
Η αρχή θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια και το εργασιακό (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός) και θα ακολουθήσουν διάφορα φορολογικά θέματα, που για την κυβέρνηση θεωρούνται μείζονα αφού αποτελούν εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Το κρίσιμο – και για τις εσωκομματικές ισορροπίες – ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εργασίας, θα επιμείνει στη θέση της για επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.  Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το πρωί ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης και άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση ολόκληρου του ποσού της υποδόσης της πρώτης αξιολόγησης συνολικά 2,8 δισ. ευρώ.

Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης βρίσκονται επίσης το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.katrougalos

«Η θέση μας είναι καθαρή: Μιλάμε για αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων με εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων» είχε διαβεβαιώσει εκ νέου προ ημερών ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει δίλημμα. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη κι αυτό θα γίνει με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων για την Κυριακή 

– 11:00- 12:00. Επισκόπηση (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης).
– 12:00- 13:00. Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).
– 14:00- 15:30. Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).
– 15:30-17:00. Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).
– 17:30- 19:00. Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).

Διαβάστε επίσης