31.10.2020    00:17

«Κυψέλη» κορωνοϊού: 1.600 rapid τεστ – 28 θετικοί στον ιό – Το αδιαχώρητο πάλι στις πλατείες

Συνολικά 1.600 rapid τεστ για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τριήμερο στην πλατεία Κυψέλης από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Βρέθηκαν 28 θετικά στην covid -19 (17 αφορούν Έλληνες και 11 αλλοδαπούς).

Κατά τη χθεσινή ημέρα διενεργήθηκαν 550 τεστ, από τα οποία προέκυψαν 11 θετικοί (6 Έλληνες, 5 αλλοδαποί – 8 άνδρες και 3 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Η καταγραφή άγνωστων μέχρι πρότινος κρουσμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην ελληνική πρωτεύουσα, σε μια στιγμή έντονης κοινωνικής κόπωσης από τα μέτρα προστασίας, ιδίως από πλευράς της νεολαίας. Το γεγονός ότι χθες τα περισσότερα από τα μισά (118) κρούσματα πανελλαδικά (218) εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, αυξάνει την εγρήγορση των αρχών, μολονότι η νέα γενιά δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια αγωνία αποφυγής του ιού.

Το… αδιαχώρητο ξανά εχθές  σε Παγκράτι και Κυψέλη

Ακόμη ένα βράδυ «αναστέναξαν» οι πλατείες της Αττικής. Νέοι κυρίως άνθρωποι αψηφώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για την απαγόρευση του συνωστισμού γέμισαν τις πλατείες διασκεδάζοντας. Παρότι έκλεισαν τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες στις δώδεκα το βράδυ έτσι ώστε να μην πωλούν αλκοόλ, φαίνεται ότι το μέτρο αυτό δεν απέδωσε αφού για ακόμα μια νύχτα υπήρξε συνωστισμός σε πλατείες.

Όπως κατέγραψε ο fφωτογραφικός φακός στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι επικρατούσε το αδιαχώρητο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη οι θαμώνες της πλατείας δεν πτοήθηκαν από τα μέτρα της κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι, προμηθεύονται τα ποτά πριν κλείσουν τα περίπτερα και οι κάβες και στη συνέχεια «αράζουν» στις πλατείες μέχρι τα ξημερώματα.

Κικίλιας: Μας στενοχωρεί αυτή η εικόνα

«Μας απασχολεί και μας στενοχωρεί η εικόνα κάποιων ομάδων συμπολιτών μας, που ίσως δεν αναλογίζονται ότι έχουν μέσα στην οικογένειά τους ευπαθείς ομάδες, ανθρώπους πιο μεγάλους σε ηλικία, που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό», ανέφερε -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χωρίς να κρύψει την ενόχληση του κυβερνητικού επιτελείου για την απουσία διαγενεακής αλληλεγγύης από τους μικρότερους.

Το χάσμα, ωστόσο, που χωρίζει τους συνεπείς ως προς τους κανόνες προστασίας ενήλικες με την νέα γενιά δεν γεφυρώθηκε ούτε με το λουκέτο στα περίπτερα, τις κάβες και τα μίνι μάρκετ από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, όπως απεδείχθη από την πρώτη ημέρα υλοποίησης της νέας δέσμης μέτρων, δηλαδή από το περασμένο Σάββατο μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, οπότε αναστέλλεται η λειτουργία των παραπάνω καταστημάτων στις περιοχές:

· Στην Περιφέρεια Αττικής,

· στην Ημαθία,

· στο Κιλκίς,

· στην Πέλλα,

· στην Πιερία,

· στη Χαλκιδική,

· στα Χανιά,

· στο Ηράκλειο Κρήτης,

· στη Ζάκυνθο,

· στη Λέσβο και

· στη Μύκονο

Ταυτόχρονα και παρά τις κινήσεις «στεγανοποίησης» της αθηναϊκής νύχτας, 120 σχολεία και τμήματα -εκ των οποίων η πλειοψηφία στην Αττική- θα παραμείνουν από σήμερα κλειστά λόγω κορωνοϊού, με τους λοιμωξιολόγους να εντείνουν τις τελευταίες ώρες δημόσια τις συζητήσεις για νέα, περιοριστικά μέτρα.