-->
09.12.2023

«Κόκκινα» στεγαστικά: Προσδοκίες για πολιτική λύση…

Μια θετική τοποθέτηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, για το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια, θα αναζητήσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με το θέμα να παραμένει σε αδιέξοδο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να διευθετηθεί πολιτικά. Για το λόγο αυτό, μετά τη σαφή στήριξη που παρείχε πριν από λίγες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η προσοχή είναι στραμμένη στον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο της Ε.Ε., καθώς ο ίδιος γνωρίζει καλά τα τεχνικά περιθώρια ανοχής των δανειστών, πολύ δε περισσότερο, όταν το συγκεκριμένο πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί έως και το τέλος Νοεμβρίου του 2015, ωστόσο, επειδή είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανακεφαλαιοποίηση, τέθηκε στην ατζέντα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, περιθώριο για την εξεύρεση λύσης μέσω των τεχνικών κλιμακίων δεν υπάρχει. Κι αυτό διότι το χάσμα μεταξύ των θέσεων ως προς τα οικονομικά κριτήρια που θέτουν οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και δανειστές) είναι αγεφύρωτο. Μπορεί οι συζητήσεις να συνεχίζονται, ωστόσο η απόσταση είναι μεγάλη, επισημαίνουν οι ίδιοι, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή βελτίωση των όρων που θέτουν οι δανειστές. Εντούτοις, η βελτίωση αυτή απέχει κατά πολύ από τις διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης επί των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούνται για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αν και το ζήτημα σχετίζεται άμεσα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο, έχοντας τη ρητή εντολή του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί από τις θέσεις του.

Όπως προκύπτει από απαντητικό σημείωμα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στο επόμενο διάστημα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εξωδικαστικής διευθέτησης των εταιρικών οφειλών με τη βελτίωση του νόμου 4307/2014 για να καταστεί πιο λειτουργικός.

 

Αργά χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή όλων των υπουργών που εμπλέκονται στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία προκειμένου η κυβέρνηση να εμφανισθεί με ενιαία θέση και γραμμή στη συζήτηση στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, αλλά και εν όψει της επίσκεψης του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί από σήμερα στην Αθήνα.Διαβάστε επίσης