Search
Close this search box.
Search

Κόντρα στη Βουλή για την τροπολογία υπέρ Σαββίδη – Μητσοτάκης: Να αποσυρθεί η τροπολογία – Τσίπρας: Εάν η ΝΔ κόπτεται για τις επενδύσεις, θα έπρεπε να ταχθεί υπέρ

Πριν 7 έτη

Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας για τη διαγρφή προστίμων που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο, με τη Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει ότι η τροπολογία είναι «φωτογραφική».
Πρόκειται για τροπολογία την οποία επανέφερε μετά από ένα χρόνο ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, στόχος είναι να διασφαλιστεί και νομοθετικά πως πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή, «εφόσον κατά την διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού, δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».


Ωστόσο η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι πρόκειται για τροπολογία που αφορά τη ΣΕΚΑΠ και τον νυν ιδιοκτήτη της, Ιβάν Σαββίδη.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως εάν η ΝΔ κόπτεται για τις επενδύσεις, θα έπρεπε να ταχθεί υπέρ της τροπολογίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας και επανακατάθεση από τον αρμόδιο υπουργό, συνοδευόμενη από έκθεση του λογιστηρίου του Κράτους. Αν δεν το κάνετε εγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη τροπολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγείρει πολλά ερωτηματικά που διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο, γιατί εν πάση περιπτώσει η τροπολογία γίνεται αποδέκτη χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όσον αφορά τη λειτουργία της Βουλής, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Ο τρόπος λειτουργίας του κοινοβουλίου δεν είναι ζήτημα διαδικασίας. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Κανείς δεν ισχυρίστηκε πως τα προηγούμενα χρόνια η λειτουργία ήταν υποδειγματική. Αλλά εσείς ξεπεράσατε κάθε όριο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας για δεύτερο εικοσιτετράωρο την επίθεσή του κατά του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης για ολόκληρο το φάσμα των θεσμικών ζητημάτων. Υπενθυμίζοντας, δε, την αναφορά του κ. Τσίπρα (είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν γνωρίζει πως κάθε τροπολογία ακολουθείται από έκθεση του ΓΛΚ.

“Να αποσύρετε την τροπολογία και να την καταθέσετε πάλι ως υπουργική. Αφήνετε σκιές που έχουν πολλά ερωτήματα. Να την καταθέσετε πάλι την τροπολογία ως υπουργική και με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως επιβάλει το Σύνταγμα. Και θα προσέλθουμε να συζητήσουμε για την ουσία. Κι αν κρίνουμε πως προστατεύονται συμφέροντα επενδυτών και η διαφάνεια θα τα συζητήσουμε. Εάν δεν το κάνετε εγείρονται ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Γραφικός ο κ. Μητσοτάκης που κωλυσιεργεί την κοινοβουλευτική διαδικασία. Τον προκαλώ να μιλήσει επί της ουσίας», απάντησε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να χρεώνονται οι επενδυτές πρόστιμα των προηγούμενων διοικήσεων». «Δεν μπορεί να σταθεί αυτό… Η ΝΔ γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς εναλλακτική πρόταση» δήλωσε. «Να γίνει κανονικά η διαδικασία, και θα αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.