-->
07.12.2022

Κόντρα Τραμπ με πατέρα μουσουλμάνου Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ

O υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του πατέρα ενός μουσουλμάνου Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ και ο οποίος είχε επικρίνει σφόδρα τον δισεκατομμυριούχο στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου η Χίλαρι Κλίντον έλαβε επίσημα το χρίσμα.

Ο Κιζρ Καν, ο γιος του οποίου Χουμαγιούν ήταν λοχαγός στον στρατό ξηράς και σκοτώθηκε στο μέτωπο του Ιράκ το 2004, είχε εκφωνήσει μια συγκλονιστική ομιλία προς τιμή της Χίλαρι Κλίντον καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις του Τραμπ εναντίον των μουσουλμάνων και των μεταναστών.

«Δεν έχετε θυσιάσει τίποτα, δεν έχετε χάσει κανέναν» είχε δηλώσει ο Καν απευθυνόμενος στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κι ενώ το πλήθος φώναζε ρυθμικά «ΗΠΑ, ΗΠΑ!».

O μεγιστάνας απάντησε χωρίς πολλές περιστροφές, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας από μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News και θα προβληθεί ολόκληρη αύριο.
«Ποιος το έγραψε αυτό; Οι σεναριογράφοι της Χίλαρι το έγραψαν αυτό;»διερωτήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος. Κατόπιν έσπευσε να υπογραμμίζει ότι «έχει κάνει πολλές θυσίες».

Την Πέμπτη το βράδυ, σε μια ομιλία ενώπιον των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Καν, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, είχε εκφράζει την «ευγνωμοσύνη τους που βρισκόμαστε εδώ, μαζί σας, ως μουσουλμάνοι Αμερικανοί πατριώτες, με την αμέριστη πίστη μας στην χώρα μας».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ περνάει τον χρόνο του στο να σπιλώνει την φήμη των μουσουλμάνων. Δεν έχει καθόλου σεβασμό προς τις άλλες μειονοτικές ομάδες: τις γυναίκες, τους δικαστές κι ακόμα και τους επικεφαλής του ίδιου του του κόμματος. Του αρέσει να οικοδομεί τείχη και θέλει να μας απαγορεύσει από αυτήν την χώρα» τον κατηγόρησε ο πατέρας του στρατιώτη που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος.

«Εάν βλέπατε τη γυναίκα του, καθόταν εκεί πίσω, δεν είχε τίποτα να πει. Δεν είχε πιθανόν το δικαίωμα να πει ο,τιδήποτε» απάντησε ο Τραμπ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σιωπή της οφειλόταν στη θρησκεία της, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που έδωσε στη δημοσιότητα το ABC.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον.«Συγκινήθηκα βαθιά βλέποντας τη Γαζάλα Καν να στέκεται με θάρρος και αξιοπρέπεια στη σκηνή, στηρίζοντας τον γιο της, το βράδυ της Πέμπτης. Όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να στηρίξουν τους Καν και όλες οι οικογένειες που έχασαν παιδιά τα οποία έπεσαν υπηρετώντας τη χώρα τους», είπε η Κλίντον, χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ.

Ο τελευταίος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, φροντίζοντας να χαρακτηρίσει «ήρωα» τον Χουμαγιούν Καν, ωστόσο πρόσθεσε: «Μολονότι λυπάμαι βαθύτατα για τον χαμό του γιου του, ο κ. Καν, που δεν με έχει γνωρίσει, δεν έχει το δικαίωμα να δηλώνει ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων ότι δεν έχω διαβάσει το Σύνταγμα, κάτι που δεν ισχύει».

Οι Καν πάντως δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από τη δήλωση αυτή.«Καθώς στεκόμουν όρθια εκεί, όλη η Αμερική αισθανόταν την οδύνη μου», είπε η Καν στο ABC, εξηγώντας ότι δεν είχε τη δύναμη να μιλήσει στο πλήθος. «Δεν ξέρω για ποιο Ισλάμ μιλάει (σ.σ. Ο Τραμπ). Λυπάμαι πολύ, δεν ξέρει τι είναι το Ισλάμ», κατέληξε η μητέρα του στρατιώτη.

Διαβάστε επίσης