Aν δεν είναι κωμικά, είναι μάλλον τραγικά τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στη Ναυτική Διοίκηση της Εθνικής Φρουράς. Για προφανείς λόγους δεν θα αναφέρουμε σε ποια διοίκηση συμβαίνουν διάφορα περίεργα, με υπαξιωματικούς να συμπεριφέρονται ως «ναύαρχοι» έναντι ανωτέρων τους αξιωματικών, και αντί να ελεγχθούν να τυγχάνουν κάλυψης έως και υποστήριξης από προϊσταμένους τους.
Το θέμα που έχει προκύψει, αναδεικνύει μία σημαντική πτυχή που αφορά τις σχέσεις Ελλαδιτών και Κυπρίων αξιωματικών. Είναι χαρακτηριστική η φράση Κύπριου πλωτάρχη προς Ελλαδίτη ανθυποπλοίαρχο ο οποίος παραπονέθηκε για τη συμπεριφορά Κύπριου επικελευστή απέναντι του. «Άντε ρε κάθε φορά με τα φρούτα που μας στέλνει η Ελλάδα κάθε χρόνο»…
Καλά σου έκανε
Ένα συμβάν το οποίο θα μπορούσε να λήξει με μια απολογία, έχει φτάσει σε σημείο να απασχολεί τον αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Η. Λεοντάρη, ο οποίος μάλιστα ενημερώθηκε από αμυντική ιστοσελίδα της Ελλάδας (Militaire.gr).
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ελλαδίτης ανθυποπλοίαρχος, που ασκεί χρέη διευθυντή Επιχειρήσεων σε μια υπηρεσία του Ναυτικού, κάλεσε τηλεφωνικώς Κύπριο επικελευστή που υπηρετεί στην ίδια υπηρεσία για να διαβιβάσει συγχαρητήρια για την επιτυχή έκβαση μιας άσκησης.
Ο επικελευστής εξέλαβε το τηλεφώνημα ως ειρωνικό και έκλεισε το τηλέφωνο στον ανθυποπλοίαρχο. Ο ανθυποπλοίαρχος, θεωρώντας ότι ίσως ήταν μια κακή στιγμή, όταν επικοινωνούσε με την υπηρεσία στην οποία ο επικελευστής είναι υποδιοικητής, ζητούσε να μιλάει με τον εκάστοτε αξιωματικό Φυλακής (Υπηρεσίας) ώστε να γίνεται η δουλειά χωρίς τριβές.
Στις 20 Αυγούστου, όταν τηλεφώνησε στην υπηρεσία ζήτησε να μιλήσει και πάλι με τον αξιωματικό Φυλακής, αλλά το τηλέφωνο το σήκωσε ο επικελευστής, ο οποίος αρνήθηκε να τον συνδέσει με τον αξιωματικό Φυλακής και έκλεισε δύο φορές το τηλέφωνο στον ανθυποπλοίαρχο.
Ο ανθυποπλοίαρχος, θεωρώντας τη συμπεριφορά αυτή αντιστρατιωτική και προσβλητική, ενημέρωσε τον διοικητή του επικελευστή, ο οποίος είναι πλωτάρχης. Αφού ανέφερε τα γεγονότα, ζήτησε την παρέμβασή του για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την έκφραση απολογίας από τον επικελευστή. Λίγες μέρες αργότερα ξανατηλεφώνησε για να μάθει τι συνέβη.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Ελλαδίτης ανθυποπλοίαρχος, ο πλωτάρχης, ο οποίος είναι Κύπριος, του είπε: «Καλά σου έκανε…Και τώρα τι θες και με παίρνεις; Θα με ελέγξεις; Άντε ρε κάθε φορά με τα φρούτα που μας στέλνει η Ελλάδα κάθε χρόνο»…
Κρυφτό με έγγραφα
Ακολούθησε, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, έγγραφη αναφορά του Ελλαδίτη ανθυποπλοιάρχου στον διοικητή του διεύθυνσης ο οποίος είναι αντιπλοίαρχος.
Στην αναφορά μεταξύ άλλων σημειωνόταν: «Τα παραπάνω αναφερόμενα γεγονότα, αφενός με μειώνουν ως άνθρωπο και αξιωματικό, ενώ, αφετέρου, αποτελούν την επιτομή αντιστρατιωτικής συμπεριφοράς, η οποία άμεσα χρήζει διοικητικής αντιμετωπίσεως.
»Η παρούσα υποβάλλεται προς ενημέρωσή σας με την αίτηση των δικών σας ενεργειών προς στοιχειοθέτηση προσήκοντος ελέγχου, αποτελέσματα του οποίου αιτούμαι όπως μου κοινοποιηθούν. Ιεραρχική της προώθηση τίθεται στην κρίση σας, δικαίωμα της οποίας προωθήσεως διατηρώ ανεπιφύλακτα».
Μετά από πάροδο κάποιου χρόνου, ο αντιπλοίαρχος κάλεσε τον ανθυποπλοίαρχο και του ανέφερε ότι έκανε προσωπική έρευνα και θεωρεί το θέμα λήξαν. Ωστόσο η εξήγηση αυτή δεν ικανοποίησε τον ανθυποπλοίαρχο, ο οποίος ζήτησε να μάθει τι είδους έρευνα έγινε και αν αυτή ήταν σύμφωνη με τους κανονισμούς (ΕΔΕ κ.λπ.).
Ο αντιπλοίαρχος παρουσίασε στον Ελλαδίτη ανθυποπλοίαρχο ένα πολυσέλιδο έγγραφο που είχε συντάξει ο πλωτάρχης, ο οποίος τον είχε αποκαλέσει «φρούτο». Ωστόσο, αντί να επιδοθεί ολόκληρο το έγγραφο στον παραπονούμενο ανθυποπλοίαρχο, του επετράπη να δει μόνο μία παράγραφο και το υπόλοιπο το κάλυπτε ο αντιπλοίαρχος με τα χέρια του και αντικείμενα που υπήρχαν στο γραφείο του!
Στον διοικητή Ναυτικού
Το θέμα εκ των πραγμάτων είχε συνέχεια, με αποτέλεσμα να φτάσει έως τον διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης της ΕΦ. Ο πλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους έχει καλέσει αυτή τη Δευτέρα όλους τους εμπλεκόμενους στο γραφείο στο Μαρί για να συζητηθεί η υπόθεση. Ο Ελλαδίτης ανθυποπλοίαρχος ζήτησε να τον συνοδεύσει συνάδελφος του Ελλαδίτης υποπλοίαρχος, ο οποίος είναι νομικός, για να εκθέσει τα επιχειρήματά του, αλλά και για να υπάρχει και ένας άνθρωπος ο οποίος θα μπορεί να πιστοποιήσει τα γεγονότα, αφού οι υπόλοιποι είναι άμεσα εμπλεκόμενοι και έχουν λάβει μη φιλική θέση απέναντί του.
Το αίτημα απορρίφθηκε. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε δημοσίευση στην αμυντική ιστοσελίδα Militaire.gr, η οποία έκανε λόγο για συγκάλυψη και διαφθορά στη Ναυτική Διοίκηση. Το δημοσίευμα ήρθε σε γνώση του αρχηγού ΓΕΕΦ αντιστράτηγου Η. Λεοντάρη, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, επικοινώνησε με τον Ελλαδίτη ανθυποπλοίαρχο και του ανέφερε ότι θα επιληφθεί του θέματος μετά την επιστροφή του από υπηρεσιακό ταξίδι.
Έλεγχος από τα ΜΜΕ
Είναι αξιοσημείωτη μία αναφορά του ανθυποπλοιάρχου στο έγγραφο που είχε στείλει στον διοικητή της υπηρεσίας. Του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει το θέμα στα ΜΜΕ.
Αναφέρεται στην επιστολή: «Τέλος, με σεμνότητα, ευπείθεια και περιστολή, αναφέρεται ότι διατηρώ το συνταγματικό δικαίωμα περί ‘λήψεως, μεταδόσεως και της καθ’οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως’ και εντός αυτού δημοσιεύσεως κάθε θέματος που με αφορά, δεδομένου ότι σύμφωνα με την νομική επιστήμη υπογραμμίζεται το συνταγματικό δικαίωμα της πληροφόρησης με την οποία κατοχυρώθηκε το σχετικό δικαίωμα όπου καταχωρείται η εξής ανάλυση : ‘….τα ΜΜΕ είναι ο χώρος προσχηματισμού της κοινωνικής συνείδησης, της περί δικαίου ή αδίκου πεποιθήσεως συγκεκριμένης κοινωνίας.
»Ιδιαίτερη σημασία των ΜΜΕ έχει η ελεγκτική λειτουργία, η οποία αγκαλιάζει τους πάντες και τα πάντα, με έλεγχο νομιμότητας και ορθότητας προκειμένου να επέλθει η διαφάνεια, καθώς στο σκότος της αδιαφάνειας ευδοκιμεί η αδικία. Αντίθετα, στο φως της δημοσιότητας η αδικία συρρικνώνεται. Ουδείς ορθά φερόμενος έχει να φοβηθεί από την δημοσιότητα, καθώς την φοβούνται μόνο όσοι αδικούν, ενώ ο δημοσιογραφικός προέλεγχος είναι αποτελεσματικότατος στα δημοκρατικά πολιτεύματα….’».
*Αρθρο του Μανώλη Καλατζή στον Πολίτη