-->
05.12.2022

Μάχη για 8 θέσεις στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Απόφαση για 17μελή Πολιτική Γραμματεία ελήφθη ομόφωνα κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την συμπλήρωση των θέσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση Τσίπρα για συμμετοχή στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος των κυβερνητικών στελεχών Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Αριστείδη Μπαλτά, εγκρίθηκε.
Στην 17μελή σύνθεση της ΠΓ συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Γραμματέας της ΚΕ, θέση για την οποία μοναδικός υποψήφιος είναι ο Παναγιώτης Ρήγας.
Έτσι, οι θέσεις προς κάλυψη για τις οποίες γίνεται ψηφοφορία είναι συνολικά οκτώ και για αυτές υποψήφιοι είναι οι: Μαρία Γκασούκα, Κώστας Γκουτζαμάνης, Χαράλαμπος Γολέμης, Δημήτρης Δημητριάδης, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Έφη Καλαμαρά, Πέτρος Καλκανδής, Πέτρος Καραγεώργος, Αντώνης Κοτσακάς, Χαρά Ματσούκα, Στέλιος Παππάς, Νίκος Παυλίδης, Μανώλης Σαρρής, Νίκος Σκορίνης, Στάθης Στασινός, Δημήτρης Στούμπος, Πάνος Τριγάζης, Μιχάλης Υδραίος, Μαρίκα Φραγκάκη.
Σημειώνεται ότι  πρόταση για συμμετοχή στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τριών μελών της κυβέρνησης, κατέθεσε νωρίτερα στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Έτσι, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα φτάσουν τα 17 από 13 που ήταν.
Στο μεταξύ, για τη θέση του γραμματέα του κόμματος προτείνεται ο Παναγιώτης Ρήγας.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του κόμματος,και πλέον ακολουθεί η εκλογή γραμματέα της Κ.Ε., αλλά και η συμπλήρωση των κενών θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας.
Κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων ο Παναγιώτης Ρήγας μεταξύ άλλων σημείωσε πως μετά την νίκη των εκλογών έχουμε βαρύ φορτίο ως κόμμα απέναντι στους εαυτούς μας και την κοινωνία, καθώς και ότι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και το κόμμα, είναι μια δύσκολη αλλά όμορφη πορεία, στην κατεύθυνση ώστε το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της αριστεράς να είναι ηγεμονική στη χώρα.
Ανέφερε ότι ο αριθμός των μελών πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί με τα σημερινά μεγέθη δεν υπάρχει αντιστοίχηση με την κοινωνία και πως η αγωνία για το εάν θα αλλοιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι δεν δείχνει «ηγεμονία ούτε πίστη στις ιδέες μας».
Στα αμέσως επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, είναι η έναρξη της καμπάνιας για την οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε δήμο, ίδρυση οργανώσεων μελών σε εργασιακούς χώρους και ανασυγκρότηση της Νεολαίας.
Το σχέδιο απόφασης της Κ.Ε. παρουσίασε ο Γιάννης Μπουρνούς.

Οι τοποθετήσεις των στελεχών

Νωρίτερα έγιναν πολλές τοποθετήσεις στελεχών, μεταξύ των οποίων του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως «το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή και είναι βαρύτατη η ιστορική ευθύνη όλων των συντελεστών αυτής της προσπάθειας».
Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της εργασίας, των λαϊκών τάξεων, των άνεργων, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κάτι που όπως υποστήριξε διαπιστώνεται και εκλογικά αλλά κυρίως μέσα από τον δημόσιο λόγο του κόμματος.
Την ανάγκη να στηριχθεί η κυβέρνηση κυρίως στα δύσκολα και τα επώδυνα, υπογράμμισε ο Γιάννης Μπαλάφας, ενώ για τον τρόπο δουλειάς των οργανώσεων μίλησε ο Αριστείδης Μπαλτάς.
Την κεντρική θέση του ότι «επειδή είμαστε στην κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα», διατύπωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά πράγματα ακόμα και το εξής: Αν κρίνουμε ότι κάποιος δεν πρέπει αύριο να υπηρετεί την κυβέρνηση από θέση υπουργού, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να υπηρετήσουμε από άλλη θέση.
Δεν είμαστε δηλαδή μόνιμοι όσοι συμμετέχουμε σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα».
Κατά τον ίδιο, αν το κόμμα κρατικοποιηθεί και χάσει την ικανότητα αυτόνομης σκέψης και δράσης του, θα συμβούν δύο τινά: Δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ό,τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση θα έχει και το κόμμα.
Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του «η κυβέρνηση είναι το τρένο που μας επιτρέπει να πάμε πιο πέρα, το κόμμα είναι οι σιδηρογραμμές, θα υπάρχουν και μετά το τρένο και από αυτή την άποψη αποτελούν και τη συνέχεια του εγχειρήματος που έχουμε να υπηρετήσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερά, είναι να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είτε ως κυβέρνηση είτε ως κόμμα, μέσω των κινημάτων και των δράσεων.
Η Θεανώ Φωτίου μίλησε για την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, από την κυβέρνηση μέχρι και τις οργανώσεις βάσης του κόμματος.

Διαβάστε επίσης