-->
23.01.2022

Μένουν μέχρι… να φύγουν οι Θεσμοί – «Υπάρχει προόδος», διαρρέει η κυβέρνηση – «Δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα», σύμφωνα με κοινοτική πηγή

Στην Αθήνα θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη οι θεσμοί, ενώ αύριο Τετάρτη, ανάλογα με την εξέλιξη της σημερινής συζήτησης, θα αποφασίσουν αν θα παρατείνουν την παραμονή τους ή θα επιστρέψουν στις έδρες τους, σύμφωνα με κοινοτική πηγή.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για οικονομικά ζητήματα, Ανίκα Μπράιντχαρτ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος».

Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί αναχώρησης των θεσμών, επεσήμανε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Καταλήγοντας, τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης των θεσμών, διαμηνύοντας χαρακτηριστικά, πως «δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής».

Πάντως σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα αποτελέσματα της οποία θα κρίνουν αν θα παραμείνουν τελικά στην Αθήνα οι θεσμοί, εξέλιξη η οποία ανατρέπει τα δεδομένα.
Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι θεσμοί θα αναχωρήσουν αμέσως μετά τη νέα συνάντηση, ωστόσο πηγές των Βρυξελλών δεν αποκλείουν παραμονή στην Αθήνα εφόσον βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει μια νέα προσπάθεια για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Πάντως ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αποχωρήσουν σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα, χωρίς να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχος ΕΕ: Απίθανη μια συμφωνία για την Ελλάδα έως τις 20 Μαρτίου 2017

Ουτοπικό αποδεικνύεται το σενάριο για συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έως τις 20 Μαρτίου.
Αξιωματούχος, με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, φέρεται να χαρακτήρισε «απίθανη», αν και όχι ανέφικτη, την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως τις 20 Μαρτίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup. Σημειώνεται πως στις 9 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorking Group. «Δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα», σύμπλήρωσε.Διαβάστε επίσης