-->
05.12.2022

Μείωση ενοικίου: Ποιοι τη δικαιούνται και τον Δεκέμβριο -Πότε καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες

Το μέτρο της μείωσης ενοικίου για όσους πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθεί να ισχύει.

Οπως ανακοινώθηκε, οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες που πλήττονται δικαιούνται μείωση 40% στα ενοίκια και για τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, μείωση ενοικίου μπορούν να αιτηθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου και οι εργαζόμενοι, για την κύρια κατοικία τους, που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Η μείωση ενοικίου «πιάνει» και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών της παραπάνω κατηγορίας εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι της μείωσης ενοικίου είναι τα νοικοκυριά που έχουν έστω έναν εργαζόμενο σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ακόμη και αν αυτός δεν αναγράφεται στο μισθωτήριο.

Μείωση ενοικίου: Οι αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες

Η ρύθμιση για τη μείωση ενοικίου προβλέπει πλέον ότι η ζημία για τους ιδιοκτήτες δεν θα συμψηφίζεται με φορολογικές οφειλές, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν σε χρηματική αποζημίωση το 50% της ζημίας που υπέστησαν.

Εν ολίγοις, αν κάποιος έχει χάσει 400 ευρώ από μειώσεις ενοικίου, τότε θα δει στους λογαριασμούς του επιστροφή 200 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματικές αποζημιώσεις για τις μειώσεις ενοικίου Νοεμβρίου θα δοθούν στους ιδιοκτήτες τον Ιανουάριο, ενώ ομοίως τα ποσά για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τον προσεχή Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι μετά από αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ που αποδέχθηκε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παρατάθηκε μέχρι την 31.12.2020 η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020.

Διαβάστε επίσης