Άρχισαν οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στην ατζέντα της ημέρας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Το απόγευμα επί τάπητος θα τεθουν τα εργασιακά.
Mείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ
Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, η Παγκόσμια Τράπεζα, έχοντας αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017. Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα, που αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας.
Πάντως η πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακόμα και κάτω από τις πέντε χιλιάδες ευρώ, έχει απορριφθεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας καθώς, όπως σημειώνουν, το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται.
Στην ουσία, από σήμερα, ξεκινά ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με διαδοχικά ραντεβού του διαπραγματευτικού επιτελείου των κ.κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των δανειστών για τα μέτρα, τα προαπαιτούμενα, τα “κόκκινα” δάνεια και το εργασιακό.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου έφερε μαζ’ί της όλα όσα έχει ήδη ανακοινώσει στο πλαίσιο της έκθεσής της για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αλλαγή στο “μείγμα” του φορολογικού- συνταξιοδοτικού πακέτου των μέτρων 5,6 δισ. ευρώ έως το 2018 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο με περικοπή όλων των σημερινών συντάξεων, του αφορολογήτου, αλλά και των φοροαπαλλαγών.
Απάντηση Τσακαλώτου
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έκανε σαφή πάντως τη θέση της κυβέρνησης χθες μιλώντας στο Βέλγιο. “Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να θυσιάσει τα κοινωνικά της δικαιώματα, πρέπει να διατηρείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο”, επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε ακαδημαϊκό συνέδριο στο Βέλγιο. Εξήγησε ότι οι θεσμοί “δεν έχουν δικαίωμα να πουν ότι η κοινοτική πλευρά θέλει το δείνα για τις συντάξεις, το ΔΝΤ θέλει το άλλο, άρα θα τα βρούμε στην μέση” γιατί η συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, δίδοντας ένα στίγμα του τι θα “ζητηθεί” σήμερα από τους θεσμούς.