Search
Close this search box.
Search

Με 155 ναι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Πριν 9 έτη

Με το αναμενόμενο των 155 ψήφων δόθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 144 αρνήθηκαν ψήφο στο σώμα των 299 βουλευτών, ενώ κανείς δε δήλωσε παρόν.

Μέσα στο Νοέμβριο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης.

Ήπια σχετικά εξελίχθηκε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία ολοκληρώνεται με την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η Βουλή παρά τις μεγάλες δυσκολίες, θα είναι η Βουλή που θα φέρει την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «πρώτος μας στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος».

«Με τις κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τη σταθερότητα της οικονομίας. Μέσα στο 2017, να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές».

Παράλληλα, αποδόμησε το success story της κυβέρνησης Σαμαρά, λέγοντας πως «το 2014 έγινε μια δήθεν προσπάθεια να βγούμε στις αγορές, για να στηριχθεί η προπαγάνδα του success story και με επικοινωνιακούς όρους να προωθηθεί ότι η δήθεν αντίληψη πως βγαίνουμε από το μνημόνιο».

Τόνισε μάλιστα, πως η πολιτική αστάθεια προέρχεται όχι από τις διαφορετικές απόψψεις στη Βουλή αλλά από την κοινωνική ένταση που προκαλειταί από την κοινωνική αδικία, καταδεικνύοντας αυτή ως βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπόλοιπα κόμματα.

«Πρώτο μας μέλημα ήταν να σταματήσουμε τα περί success story και να πάμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Πρώτο μας μέλημα ήταν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αναδείξουμε πως στη χώρα μας προκλήθηκε κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων. Η πρώτη μας πρωτοβουλία ήταν ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις».

Πυρά όμως και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κάνοντας λόγο για ανερμάτιστες και αντικρουόμενες τακτικές της αντιπολίτευσης.

«Ακυρώσατε όλη σας την τακτική και την στρατηγική της προεκλογικής περιόδου. Βασική σας στρατηγική στόχευση ήταν η γραμμή της συνεννόησης και του μεγάλου συνασπισμού. Σε μία μέρα τα ξεχάσατε όλα αυτά και έρχεστε εδώ για να μας πείτε πως κατά βάθος είσαστε αντιμνημονιακοί και τόσα χρόνια νομίζατε πως κάνατε λάθος. Ούτε τότε θέλατε συνεργασία με εμάς, ούτε τώρα πιστεύετε αυτά που λέτε.»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση. «Δεν μας είπατε ποιο είναι το πολιτικό σας σχέδιο, τι ακριβώς θέλετε. Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σας. Όπως αποδείχθηκε, οι πραγματικές δυνάμεις της Ευρώπης που μας αξίζει είμαστε εμείς. Γιατί αναδείξαμε τις εναλλακτικές μέσα στην Ευρώπη. Και όταν εμείς λάβαμε τη δύσκολη απόφαση, τότε το κόμμα του ευρώ, διαλύθηκε και κατακερματίστηκε».

«Είναι προφανές πως έχετε έλλειμμα στρατηγικής και για αυτό δεν μπορείτε να απαντήσετε τις προτάσεις που καταθέτουμε» σημείωσε και στη συνέχεια κλιμάκωσε τα πυρά του κατά του κ. Μεϊμαρακη:

Επαναλαμβάνετε το παραμύθι των προβλέψεων για ανάπτυξη 2,9%. Μα όλοι γνωρίζαμε πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν υπερβολικά υψηλές στον τομέα της ανάπτυξης για να εμφανίζεται σκόπιμα διαχειρίσιμο το χρέος. Όλα αυτά τη στιγμή που στελέχη σας είχαν παραδεχθεί σε ανύποπτο χρόνο πως τον Φλεβάρη δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις. Για αυτό επισπεύσατε την προεδρική εκλογή, για αυτό πήρατε δίμηνη μόνο παράταση.

Συνέχισε την επίθεση του για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναφέροντας πως «εμείς βάζουμε τα χέρια μας στη φωτιά για να βγάλουμε τα κάστανα»

«Είναι δυνατόν να λέτε ότι την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης την δημιούργησαν τα capital controls; Δεν γνωρίζατε ότι είχατε ήδη ανακεφαλαιοποιήσει με 40 δισ. ευρώ τις τράπεζες και δεν έφτασαν για να καλύψετε τα κόκκινα δάνεια; Τα capital controls φταίνει ή μήπως η εξοντωτική πολιτική της τελευταίας πενταετίας που διέλυσε τα εισοδήματα και το PSI που δημιούργησε τα κενά στις τράπεζες και διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα;

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζε ο Νίκος Δένδιας ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό. Με επιστολή του ενημέρωσε ότι θα ψήφιζε «όχι» αν ήταν παρών στη διαδικασία, αλλά η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε καθώς δεν βρισκόταν σε αποστολή της βουλής.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.