-->
28.02.2021

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκε και απέτυχε – Δέσμευση για δραστική μείωση φόρων

Την ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια ριζική επανεκκίνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κομοτηνή, απ’ όπου εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε ανάγκη από μια τόσο ριζική επανεκκίνηση. Να αφήσει πίσω όλο αυτό τον εφιάλτη και να ξαναμπεί σε ένα δρόμο. Και αυτό έχει ως προϋπόθεση μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκε και απέτυχε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα είναι δίκαιη και ακέραια με όλους. «Η στάση μας θα είναι καθαρή έναντι όλων. Λάθη έκαναν και οι δανειστές μας. Υπέδειξαν και ανέχτηκαν και εκείνοι το δρόμο της υπερφορολόγησης αντί αυτού των περικοπών, ειδικά στο πρώτο Μνημόνιο. Σήμερα επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος με αποτέλεσμα να έχει πληγεί η πραγματική οικονομία». Πρόσθεσε πως επιμένουν σε παράλογα υψηλά πλεονάσματα.kuriakos-mitsotakis-komotini-1

«Δεν θα μας κάνουν μαθήματα τα φιλαράκια του Τσάβες και του Μαδούρο»

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι «έταξαν στους πάντες τα πάντα, φουντώνοντας ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας το οποίο κόντεψε να τινάξει τη χώρα στον αέρα». «Από τη Μεταπολίτευση και μετά, καμία εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει στην πατρίδα μας τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο χρόνο» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, για τη στάση του κ. Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε: «Αν έχει φιλότιμο, αντί να κουνάει το δάχτυλο, να βγει να ζητήσει συγνώμη. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο πολιτικού ξεπεσμού να ρωτάει “με ποιον είμαστε”. Τα φιλαράκια του Τσάβες και του Μαδούρο δεν θα κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με την Ελλάδα και τους Έλληνες είμαστε. Με την Ελλάδα και τους Έλληνες που στενάζουν από την πολιτική σας».

Απαντώντας στις αιχμές της κυβέρνησης για τη στάση της Ν.Δ. για το εφάπαξ βοήθημα προς τους συνταξιούχους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι «κανείς δεν διαφωνεί να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους πολιτικού τζόγου, πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016 και πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον Πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι «είναι ανήθικος, γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως δέκατη τρίτη σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες περικοπές για τους συνταξιούχους και επικίνδυνος, γιατί με τους χειρισμούς του θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει όλοι οι Έλληνες». «Αυτές τις ψεύτικες μαγκιές της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, τις έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τον κατηγόρησε ότι είναι ο καλύτερος σύμμαχος όλων εκείνων των ακραίων φωνών στην Ευρώπη που θέλουν την απομόνωση της Ελλάδας.

kuriakos-mitsotakis-komotiniΔέσμευση για δραστική μείωση φόρων

Αναλύοντας τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, επανάλεβε ότι η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για δραστική μείωση φόρων και πρόσθεσε:

«Για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δεσμευόμαστε στη μείωση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Και ξέρω πόσο σημαντική είναι αυτή η δέσμευση σε μια περιοχή που έχει υποστεί τις συνέπειες του φορολογικού ανταγωνισμού από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Οι χώρες αυτές τόλμησαν να μειώσουν πολύ τη φορολογία. Διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε πολύ η φορολογική συμμόρφωση, η οικονομία μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης και, τελικά, δεν υπήρξε η υστέρηση των εσόδων, που πολλοί εκτιμούσαν. Πρέπει κι εμείς στη χώρα μας να τολμήσουμε να κάνουμε το ίδιο. Δεσμευόμαστε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, στην επαναφορά του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, καθώς και στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

«Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αύξηση φόρων και περικοπή συντάξεων»

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, είπε πως υπάρχει μια παρεξήγηση στην κοινή γνώμη και σημείωσε:

«Οι πολίτες νομίζουν ότι μεταρρύθμιση σημαίνει ότι θα αυξήσουμε τους φόρους και θα περικόψουμε τις συντάξεις. Δεν είναι αυτό μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση είναι τολμηρές αλλαγές στην Παιδεία, για να μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση σε ένα καλό δημόσιο σχολείο. Μεταρρύθμιση είναι να υπάρχουν περισσότερα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ώστε γυναίκες της μειονότητας, που δεν μπόρεσαν να τελειώσουν το σχολείο, να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση. Μεταρρύθμιση είναι η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Μεταρρύθμιση είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία τόσο λυσσαλέα πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μπορέσουμε να προτάξουμε ένα ουσιαστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τότε θα μπορέσουμε να επιδιώξουμε τη συνολική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων. Ειδικά όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Για την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε πως η κατάσταση στην Τουρκία προκαλεί πολλές ανησυχίες. Επισήμανε πως η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να έχει την ίδια επιδίωξη.

Όπως είπε, θεμέλιο αυτών των σχέσεων είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, από την τουρκική πλευρά, δυστυχώς δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, κι αυτό προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό» πρόσθεσε.


Διαβάστε επίσης