-->
06.12.2021

Μητσοτάκης: Πουθενά στον κόσμο σοβαρά πανεπιστήμια δεν παρουσιάζουν αυτή την εικόνα

Μέσω μίας νέας ανάρτησης, στην προσωπική του σελίδα σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέρχεται στα ζητήματα της Παιδείας. Αυτή τη φορά, ο κ. Μητσοτάκης, φέρνει στο προσκήνιο φωτογραφίες που του έστειλε φίλος του από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εστιάζει στην εικόνα των Πανεπιστημίων.

«Ένας πολύ καλός μου φίλος από την Αμερική επισκέφθηκε πρόσφατα το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα για να δώσει μια διάλεξη. Μου έστειλε αυτές τις δύο φωτογραφίες. Η πρώτη είναι από την είσοδο του κτιρίου των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και η δεύτερη από την κεντρική πλατεία του Πολυτεχνείου. Θα τραβούσε και άλλες αλλά διάφοροι μυστήριοι τύποι, όπως μου είπε, τον κοίταξαν παράξενα. Η παρατήρηση του ήταν απλή. Του έκανε εντύπωση που τόσοι καλοί φοιτητές αποφοιτούν από ένα τόσο άθλιο περιβάλλον. Όταν του μίλησα για την ακραία βία και την εγκληματικότητα που «στεγάζονται” στα πανεπιστήμια, η έκπληξή του ήταν ακόμη μεγαλύτερη», έγραψε, στη σελίδα του στο Facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εγκλωβισμένοι στον μιθριδατισμό μας» δεν αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά δημόσια πανεπιστήμια. «Θεωρούμε τους βανδαλισμούς, τη βρωμιά, τους τραμπουκισμούς, τους ξυλοδαρμούς, τις κλοπές μια φυσιολογική κατάσταση. Δεν είναι. Πουθενά στον κόσμο σοβαρά πανεπιστήμια δεν παρουσιάζουν αυτή την εικόνα. Και την ίδια στιγμή το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να καταργήσει ότι έχει απομείνει από το πανεπιστημιακό άσυλο. Ας φανταστεί ο καθένας πόσο θα βοηθούσαμε φοιτητές και καθηγητές μας αν τους εξασφαλίζαμε ένα δημιουργικό και ευχάριστο περιβάλλον. Αυτές τις λίγες σκέψεις ένα φθινοπωρινό πρωινό του Ιουνίου», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τα Πανεπιστήμια (ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει χαρακτηρίσει ως μεγάλο βήμα προς τα πίσω, σε μία περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, όσο γίνεται πιο γρήγορα) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει σε πρώτο πλάνο στη στρατηγική της οδού Πειραιώς τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

«Το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το μόνο που κάνει είναι να επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος. Πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.  Ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία. Καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας. Ενισχύει τον κομματισμό στα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών Αρχών. Ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας», είχε τονίσει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποίησε κύκλο επαφών με πρυτάνεις ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 


Διαβάστε επίσης