Search
Close this search box.
Search

Μπαλαούρας: Επρεπε να είχαμε επιβάλει capital controls από τον Μάρτιο

Πριν 8 έτη

Επιστολή στον Ιταλό πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας, καλώντας τον να πάρει θέση για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το ΔΝΤ.

Στην επιστολή του αναφέρει:

«H πρόσφατη δημοσιότητα σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αποκαλύπτει έναν πολιτικό σχεδιασμό ο οποίος, σε μια κρίσιμη καμπή, θέτει την Ευρώπη σε κίνδυνο. Κι αυτό διότι επιχειρεί να μετατρέψει την πολιτική αβεβαιότητα στην ΕΕ,  καθοδόν προς το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, σε μέσο επιβολής της πολιτικής του ΔΝΤ.

» Πράγματι, το σχέδιο να φέρει την Ελλάδα -μάλιστα στη χρονική στιγμή που φέρει το ασύμμετρο βάρος της ευρωπαϊκής κρίσης των προσφύγων και με τον γεωπολιτικό ρόλο της να είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια? σε μια παραλλαγή του διλήμματος του περασμένου καλοκαιριού: ‘χρεοκοπία ή πρόσθετα μέτρα, πέρα από το συμφωνίας της 12ης Ιούλη του 2015’ είναι κάτι περισσότερο από ‘απλές ανοησίες’? είναι μια άσκηση στην αποσταθεροποίηση που η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει.

» Εκείνο που χρειάζεται η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και η εκκίνηση αυτόν το μήνα ενός οργανωμένου διαλόγου για μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

» Επιτρέψτε μου να σας επιστήσω την προσοχή σας, αγαπητέ συνάδελφε, σε μια λογική, όσο και αποκαλυπτική, αντίφαση στην επίσημη στάση του ΔΝΤ σε σχέση με αυτό το ζήτημα: στην απάντησή της στην επιστολή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, η γενική διευθύντρια του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ απαξιώνει ως ‘απλές ανοησίες’ το τμήμα της συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων του ΔΝΤ που εκθέτουν αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό, ενώ, την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει ‘την πλήρη εμπιστοσύνη και την προσωπική στήριξή’ της σε αυτούς.

» Ωστόσο, είτε πρόκειται για ‘απλές ανοησίες’, οπότε οι αξιωματούχοι που έχουν παραβιάσει την επίσημη πολιτική στον τομέα αυτό, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία του θεσμού, δεν μπορούν να έχουν την πλήρη στήριξη της Διευθύντριας, είτε έχουν την πλήρη στήριξή της επειδή ο σχεδιασμός τους είναι σύμφωνος με την επίσημη γραμμή του ΔΝΤ.

» Πράγματι, το ΔΝΤ έχει ένα ιστορικό σχεδιασμού με τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα. Μόλις το Δεκέμβριο του 2013, η κα Λαγκάρντ είχε αναγνωρίσει δημοσίως ως ‘ζήτημα τιμής’ για το Ταμείο, τη λανθασμένη πρόβλεψη των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην Ελλάδα, η οποία υποτίμησε τη ζημιά που η συνταγή της λιτότητας θα έφερνε στην οικονομία και την κοινωνία, βυθίζοντας τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης ύφεση.

» Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ είναι τώρα έτοιμο να επαναλάβει το ίδιο λάθος με την ίδια προβλέψιμη ζημία, επιμένοντας στο 13ο συνεχόμενο κόψιμο των κύριων συντάξεων και σε περαιτέρω μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.

» Τα λάθη που διαπράχθηκαν από το ΔΝΤ, και ειδικότερα από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, οδήγησαν σε δύο ανεφάρμοστα προγράμματα διάσωσης, με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες από την άποψη των αφόρητων επιπέδων φτώχειας και ανεργίας, καθώς και την έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης. Στο παρελθόν το ΔΝΤ προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για τις δικές του αποτυχίες στην Ελλάδα.

» Τώρα που η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία, πειραματίζεται με αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια ενάντια στη χώρα και την Ευρώπη.

» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και, συγκεκριμένα, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Σχέσεων στην οποία προεδρεύετε, πρέπει να απαντήσει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

» Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι η πρόσφατη δημοσιότητα σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αρνείται το σκεπτικό της εμπλοκής του στην Ευρώπη. Επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

» Αποδεικνύεται ότι οι ανώτεροι υπάλληλοι του που εμπλέκονται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι οι μέχρι τώρα θεωρούμενοι μη πολιτικοποιημένοι τεχνοκράτες, των οποίων την αμερόληπτη εμπειρογνωμοσύνη θα μπορούσε να εμπιστευτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναρωτιέμαι αν το ΔΝΤ μπορεί ακόμα να θεωρείται ένας αξιόπιστος εταίρος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξέταση της ελληνικής οικονομίας.

» Ελπίζω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι εμείς, ως βουλευτές, δεν συμφωνούμε με την απαισιόδοξη άποψη ότι η ΕΕ δεν διαθέτει θεσμούς με το απαιτούμενο επίπεδο τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης θα μπορέσουν να επιτελέσουν τη λειτουργία της περιοδικής επανεξέτασης των οικονομικών των κρατών-μελών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

» Ελπίζω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι εμείς δεν θεωρούμε το το ρόλο του ΔΝΤ αναντικατάστατο στην Ευρώπη. Και πως όλοι συμφωνούμε ότι, για να επιτύχει το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των θεσμών που πιστεύουν στην επιτυχία του, όπως συμφωνήθηκε τη 12η Ιουλίου 2015.

» Περιμένοντας για την απάντησή σας.»

«Επρεπε να είχαμε επιβάλει capital controls από τον Μάρτιο»

«Τα capital controls έπρεπε να τα επιβάλουμε από τον Μάρτη, όταν βλέπαμε ότι οδεύαμε σε οικονομική ασφυξία» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, επαναλαμβάνοντας την πάγια αντίθεσή του στην παρουσία του ΔΝΤ.

Μιλώντας στον Focus FM 103,6 τόνισε: «Εμείς δεν θέλουμε και δεν θέλαμε το ΔΝΤ και δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως εάν μείνει, «θα τηρήσει την συμφωνία που έχουμε κάνει, χωρίς καμία προσθήκη».

«Η συμφωνία αυτή δεν είναι καλή, δεν μας αρέσει, παρ’ όλα αυτά για να πάμε σε μία κατάσταση κανονικότητας την ακολουθούμε και την τηρούμε» κατέληξε ο κ. Μπαλαούρας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.