-->
13.06.2024

Μπαχρέιν: Απεβίωσε ο σεΐχης Χαλίφα, πρωθυπουργός επί 49 χρόνια

Ο πρίγκιπας Χαλίφα μπεν Σαλμάν αλ Χαλίφα, ο παλαιότερος πρωθυπουργός στον κόσμο, καθώς κατείχε αυτό το αξίωμα από την ανεξαρτησία του Μπαχρέιν το 1971, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, ανακοινώθηκε σήμερα από τα ανάκτορα.

«Η βασιλική Αυλή θρηνεί τη βασιλική υψηλότητά του … που απεβίωσε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Mayo Clinic στις Ηνωμένες Πολιτείες», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν BNA, προσθέτοντας πως η χώρα θα τηρήσει εθνικό πένθος μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με το BNA, η κηδεία του σεΐχη Χαλίφα θα τελεσθεί μετά τον επαναπατρισμό της σορού του από τις ΗΠΑ και η συμμετοχή σ’ αυτήν θα περιοριστεί σε συγκεκριμένο αριθμό συγγενών εξαιτίας του νέου κορονοϊού. Ήταν θείος του βασιλιά Χαμάντ μπιν Ίσα αλ-Χαλίφα. Η οικογένεια αλ-Χαλίφα κυβερνά τη χώρα από το 1783.

Ο πρίγκιπας Χαλίφα ήταν μια κεντρική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη διάρκεια της θητείας του. Δεν ήταν καθόλου δημοφιλής μεταξύ της σιιτικής πλειονότητας των κατοίκων του βασιλείου, του οποίου ηγούνται οι σουνίτες, ενώ υπήρξε σταθερός σύμμαχος της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την αποχώρησή του είχαν απαιτήσει οι σιίτες διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα για έναν μήνα τον Φεβρουάριο του 2011.

Η πλατεία αυτή είχε μετονομασθεί από τους διαδηλωτές σε «πλατεία Ταχρίρ» (από το όνομα της πλατείας του Καΐρου στην Αίγυπτο,από όπου είχε ξεκινήσει η Αραβική Άνοιξη το 2011), καθώς απαιτούσαν την επιβολή μιας αληθινά συνταγματικής μοναρχίας και και την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Όμως η εξέγερση συνετρίβη στα μέσα Μαρτίου με την είσοδο στρατευμάτων από τις χώρες του Κόλπου, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, για να προστατέψουν ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις.

Το Μπαχρέιν είναι η βάση του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.Διαβάστε επίσης