Search
Close this search box.
Search

Μόνο στο 15minutes: Εισήγηση – βόμβα για το εμπόριο στην Θεσσαλονίκη – Όλο το σχέδιο

Πριν 4 έτη

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς. Το σενάριο που κερδίζει έδαφος τις τελευταιες ώρες είναι να ανοιξει μεν το εμπόριο την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά εκτός της Βόρειας Ελλάδας όσο δεν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Βέβαια πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει πρώτα στα χέρια του και την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Πάντως αν και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να χωριστεί η χώρα σε ζώνες, πράσινη και κόκκινη φαίνεται να είναι κοντά στο να μην ανοίξει τελικά το λιανικό εμπόριο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι την Παρασκευή ενώ ήδη πραγματοποιούνται και οι τελευταίες συσκέψεις για την προβολή των στοιχείων που θα αποτελέσουν και τη βάση των τελικών αποφάσεων.

Ανεξάρτητα πάντως από το εάν ανοίξει η όχι το εμπόριο στη Βόρεια Ελλάδα η επανεκκίνηση θα γίνει με κανόνες, ενώ τα sms θα ισχύουν κανονικά σε μια προσπάθεια και η αγορά να δουλέψει και ο συνωστισμός αποφευχθεί.

Όλα δείχνουν πως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα ανεβάσουν ρολά τα πρώτα καταστήματα μετά από 38 ημέρες lockdown.

Επιφυλάξεις 

Πάντως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος από χθες ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα. Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα», τόνισε ο Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, τα φαινόμενα συνωστισμού που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες, με αποκορύφωμα τον συνωστισμό που επικράτησε στο Harrods το απόγευμα του Σαββάτου, προκαλούν έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».

Αυτό είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευτεί παρά τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από πολύ μεγάλη συζήτηση για τη μείωση των τεστ.

Παράλληλα, εξήγησε πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί και το άνοιγμα οποιουδήποτε καταστήματος σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα.

Λινού: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς από τα κομμωτήρια

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανοίγματος κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι η Επιτροπή και η Πολιτεία μελετούν τον κίνδυνο διασποράς.

«Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

 

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.