-->
06.06.2023

Εμπλοκή στο πάρα πέντε για τη δόση – Νέα μέτρα- σοκ ύψους 6 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές – «Τρύπιος» ο προϋπολογισμός

Νέο σοκ θα φέρει, όπως όλα δείχνουν η επιστροφή του κουαρτέτου, πιθανότατα στις 18 Ιανουαρίου, καθώς οι δανειστές θεωρούν τον προϋπολογισμό ακατάλληλο να καλύψει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Μάλιστα κάνουν λόγο για  ουτοπικές προβλέψεις εσόδων και άγνωστο ύψος δαπανών και  ζητούν την λήψη πρόσθετων μέτρων 3 δις ευρώ για το 2016 και έως 6 ή 7 δις ευρώ συνολικά μέχρι το 2018, ενώ αναμένεται να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016, ενώ εκκρεμεί ακόμα η κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τα έτη 2016 έως 2019.

Από τους εταίρους διαρρέει πως η ελληνική πλευρά δεν πήρε τη συγκατάθεση των δανειστών πριν καταθέσει τον προϋπολογισμό και εκτός του ότι αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που περιέλαβε η κυβέρνηση (πχ φόροι στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή τον φόρο στο κρασί αντί για την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση που αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση) επιπλέον εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδέν ανάπτυξη, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα που –συνυπολογίζοντας και τη συμφωνία για περικοπές 1,8 δις από συντάξεις- ανεβαίνουν στα 3 δις για το 2016.

Επιπλέον η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2018, το οποίο ήδη έχει συμφωνηθεί ότι περιλαμβάνει και επιπρόσθετα«απροσδιόριστα» όπως αναφέρεται στη νέα συμφωνία μέτρα, ύψους 2,9 δις ευρώ έως το 2018.

Στο μεταξύ νέα εμπλοκή έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες με τη διαδικασία εκταμίευσης της υποδόσης στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς παραμένει ανοιχτό μέχρι στιγμής το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις σημερινές τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ το υπουργείο Υγείας αντιπροτείνει μικρότερες μειώσεις, και συγκεκριμένα 22,5% στις 51 πιο κοστοβόρες εξετάσεις για τον ΕΟΠΥΥ.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχισθεί όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να εξετασθεί και από τον πρωθυπουργό.

Το υπουργείο Υγείας μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε εκδώσει την σχετική απόφαση όπως ζητήθηκε από το Euro-working Group της Πέμπτης προκειμένου να υπάρξει η εκταμίευση τη Δευτέρα.

Κανονικά, η αποδέσμευση της δόσης ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα. Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες αν το χρονοδιάγραμμα έχει ανατραπεί.

Η εκταμίευση του 1 δισεκ. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο.Διαβάστε επίσης