Search
Close this search box.
Search

Να κάνει την Ελλάδα πύλη για το αέριο της Μεσογείου, διαπραγματεύεται ο Α. Τσίπρας στο Ισραήλ

Πριν 9 έτη

Διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, με το ενεργειακό να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων της ατζέντας των επαφών που θα έχει στο Τελ Αβίβ με τον  πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, τον πρόεδρο Ρ. Ριβλίν, τον υπουργό ενέργειας Γ. Στάινιτς, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ις. Χέρτζογκ.

Στο ενεργειακό, μετά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας τους τελευταίους μήνες και το πράσινο φως που δόθηκε τελικά στους μετόχους του Λεβιάθαν, να προχωρήσουν παρά το αρχικό μπλόκο της ισραηλινής επιτροπής ανταγωνισμού, πλέον έχει επανέλθει στο τραπέζι το ερώτημα των εξαγωγών, οι οποίες άλλωστε θα προσδώσουν και την μεγάλη υπεραξία στα κοιτάσματα του Ισραήλ και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ισραηλινή πλευρά εξαρχής έκλινε περισσότερο προς την οικονομικά πιο συμφέρουσα λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αν και υπήρχαν πάντα φωνές στο εσωτερικό που προτιμούσαν τη λύση της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία και του χερσαίου αγωγού μέσω της γείτονος. Το σενάριο αυτό ωστόσο δεν αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Το ενδιαφέρον στις εξελίξεις είναι ότι μόλις προχθές, στην Κύπρο ανακοινώθηκε η είσοδος στο κοίτασμα της Αφροδίτης, όπου επίσης μετέχουν η αμερικανική Noble Energy και η ισραηλινή Delek, της British Gas, με ποσοστό 35%.

Η συμφωνία αυτή που απομένει να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, ανοίγει βεβαίως το δρόμο ώστε το αέριο της Κύπρου σε πρώτη φάση, πιθανόν και το αέριο του Ισραήλ, να καταλήξουν στα 2 τρένα υγροποίησης στον τερματικό σταθμό Idku της Αιγύπτου, όπου η British Gas είναι μέτοχος έχοντας μάλιστα δικαιώματα απόληψης ποσοτήτων LNG έως 3 mtpa.

Καθώς λοιπόν το LNG φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως προς τις επιλογές που διαθέτουν οι stakeholders της Ανατολικής Μεσογείου για την εμπορία των προς εξαγωγή αποθεμάτων αερίου, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Ισραήλ με συγκεκριμένη πρόταση να αποτελέσει η Ελλάδα την πύλη εισόδου για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιονατολικής Ευρώπης, μέσω των υφιστάμενων αλλά και των σχεδιαζόμενων υποδομών, όπως το τέρμιναλ στη Βόρειο Ελλάδα αλλά και οι νέοι αγωγοί.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ περιλαμβάνει θέματα άμυνας, ενέργειας και τεχνολογίας, με την ισραηλινή πλευρά να φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία στους τομής της αμυντικής βιομηχανίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας (πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου), του τουρισμού, της τεχνολογίας, κλπ.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.