«Το θράσος και η υποκρισία της κυβέρνησης συνεχίζονται», σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM), που ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει πως «για να “ξεπαγώσουν” σήμερα τα μέτρα για το χρέος από τον E.S.M., ο αφοσιωμένος στο Μνημόνιο υπουργός κ. Τσακαλώτος, απέστειλε μια εξευτελιστική επιστολή συγγνώμης, ότι δεν θα ξαναδώσει κανένα εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους».
Ταυτόχρονα, επισημαίνει η ΝΔ, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας, συμφωνώντας για πολλά χρόνια σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π., που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν.
«Πόσες φορές ακόμη θα βγάλουν ανακοινώσεις πανηγυρισμών για τη συνεχή λιτότητα χωρίς αντίκρισμα, που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό;», διερωτάται σκωπτικά η ΝΔ.
Ποια είναι η απόφαση του ESM
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποφάσισε το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
«Αναμένουμε επίσης οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα να υποχωρήσουν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», είπε ο Ρέγκλινγκ.
Όπως αναφέρεται από τον ESM το Συμβούλιο Διευθυντών και ο EFSF ενέκριναν τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κάποιου χρέους με σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου προκειμένου να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής.
Μαξίμου: Και στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, και απομείωση χρέους
Αντιμέτωπος με δύο «άβολες» διαπιστώσεις είναι σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά», τονίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε».