-->
28.05.2022

ΝΔ: Υποκριτική η ευαισθησία της κυβέρνησης για την Υεμένη – Πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να κρατά στην επικαιρότητα το θέμα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Κ. Τασούλας επισήμανε τις αντιφάσεις στη σχέση Τσίπρα – Καμμένου.
«Στη Βουλή», είπε, «ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Καμμένο. Ήταν μεν έτσι ως εικόνα, αλλά στην ουσία, 14 ώρες μετά, στην Επιτροπή Εξοπλισμών, είχαμε άδειασμα του κ. Καμμένου. Με την επίκληση της, όχι πλέον αναιμικής όπως νόμιζα στην αρχή, αλλά υποκριτικής επίκλησης της Υεμένης του κ. Φίλη, που υιοθέτησαν πλήρως οι συνάδελφοι, ζητούν την επανεξέταση της απόφασης του Ιανουαρίου του ’17, λόγω του ότι αυτές οι σφαίρες, αυτά τα βλήματα θα πλήξουν αθώους. Θα γίνει μια συνεδρίαση την μεθεπόμενη εβδομάδα με θέμα την επανεξέταση της επίμαχης απόφασης.
Η επίμαχη απόφαση αφορά 300.000 εκρηκτικά βλήματα. Δεν είναι μόνο αυτή η απόφαση. Υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, σε άλλες ημερομηνίες που έχουν αποφασισθεί μέσω πάλι διακρατικής συμφωνίας μεταβιβάσεις πυρομαχικών προς την ίδια χώρα. Γιατί οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν την ανάκληση, την επανεξέταση και αυτών των αποφάσεων;»
Ο Γ. Κουμουτσάκος έθεσε εξίσου σοβαρά ζητήματα: Από τη χθεσινή – μετά από πολλά εμπόδια – ανάγνωση δύο μόνο τηλεγραφημάτων, ελάχιστο και επιλεκτικό υποσύνολο μιας πολυσέλιδης αλληλογραφίας, όπως είπα και χθες τα ερωτήματα και αυξάνονται και ενισχύονται. Και τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά για την κυβέρνηση.
Συμπέρασμα πρώτο: Η Σαουδική Αραβία ήθελε οπωσδήποτε απευθείας συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων. Διότι, όπως έλεγε, ήθελε να πληρώσει οποιαδήποτε πραγματική τιμή του υλικού, αλλά όχι μίζα. Είτε σε μεσάζοντες είτε σε ενδιάμεσες χώρες.
Συμπέρασμα δεύτερο: Οι διπλωμάτες έκαναν άριστα τη δουλειά τους. Επιτέλεσαν το καθήκον τους με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα και με εντιμότητα. Και, όμως: Μια αδίστακτη εξουσία τους λοιδόρησε και τους διέσυρε δημόσια. Την ίδια ώρα, που δεν τους επιβάλλει και καμία ποινή.
Υπάρχουν δύο ερωτήματα καταλυτικά, πρόσθεσε:
Ή οι διπλωμάτες αυτοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και τότε γιατί δεν τιμωρούνται;
Ή την έκαναν καλά – όπως εμείς πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό – τότε γιατί λοιδορούνται;
«Έδωσε μια συνέντευξη ο κ. υπουργός των Εξωτερικών και λέει ότι ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για κανέναν διπλωμάτη δημόσια. Από αυτή την πρόταση βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα.
Πρώτο συμπέρασμα ότι αδειάζει τις λοιδορίες που εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εναντίον του προξένου, παίρνει αποστάσεις από αυτόν.
Και δεύτερον ότι κάνει το ίδιο για αυτά τα οποία υπονόησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός».
Ο κ. Κουμουτσάκος, ζήτησε, αν γίνει ΕΔΕ για τη διαρροή επίσημων εγγράφων να πραγματοποιηθεί από ανώτατο δικαστικό, όπως προβλέπεται από τον νόμο, και όχι «από έναν υφιστάμενο και ευννοούμενο του κ. Κοτζιά», δήλωσε.
«Η κυβέρνηση», επισήμανε η κυρία Σπυράκη, «έρχεται στη Βουλή και στην Ειδική Επιτροπή και ζητά αναστολή αυτής της συμφωνίας. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα με τη γίδα υπάρχει. Φαίνεται και αναζητείται πρόσχημα και προπέτασμα καπνού. Το βάρος της ευθύνης για αυτή την επιλογή ανήκει στην κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά το βάρος της ευθύνης είναι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αποφάσισε στο ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τη σχετική συμφωνία, η κυβέρνηση πάει τώρα για μια από τις συμφωνίες που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη να την περάσει από τη Βουλή με όψιμη επιλεκτική ευαισθησία, η κυβέρνηση θα την ακυρώσει και θα μας δώσει και μια εξήγηση για το τι απέγιναν τα 66 εκ. ευρώ»
Διαβάστε επίσης