-->
25.01.2021

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η Ευρώπη υψώνει τείχη αλλά η αλληλεγγύη θα νικήσει

Επίθεση στην Ευρώπη και κάλεσμα αλληλεγγύης στους νέους της Ελλάδας κάνει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου η μονομερής και παράνομη απόφαση για κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες πολέμου παραβιάζει κατάφωρα κάθε ανθρωπιστική αρχή, ακόμη και την συνθήκη της Γενεύης.

Η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πόλεμοι και οι σφαγές στην Μέση Ανατολή έχουν ξεριζώσει από τις πατρίδες τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Ευρώπη ελπίζοντας σε μια ζωή μακριά από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς.

Η Ευρώπη όμως απέναντι στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση που έχει αντιμετωπίσει στην σύγχρονη ιστορία επιλέγει να μετατραπεί σε φρούριο, να εφαρμόσει ακροδεξιές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες πολιτικές, να ορθώσει φράχτες, να αναπτύξει στρατό και εν τέλει να στρώσει το έδαφος στον φασισμό.

Στο σκοτάδι και το μίσος που ορθώνει η Ευρώπη η Ελλάδα και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας υπήρξαν και συνεχίζουν να αποτελούν το φως, την ελπίδα και το σπουδαιότερο παράδειγμα αλληλεγγύης.

Η μονομερής και παράνομη απόφαση για κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες πολέμου που παραβιάζει κατάφωρα κάθε ανθρωπιστική αρχή, ακόμη και την συνθήκη της Γενεύης, αναβαθμίζει το δικό μας καθήκον. Να μην αφήσουμε την αλληλεγγύη να χαθεί και την θέση της να πάρει ο ρατσισμός. Οι χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι. Είναι μωρά, μικρά παιδιά, οικογένειες που δραπέτευσαν από την φρίκη του πολέμου ρισκάροντας τα πάντα για να προστατεύσουν το αυτονόητο: την ζωή τους.

Η Ελλάδα ξέρει από προσφυγιά. Οι παππούδες μας ήρθαν το 1922 κυνηγημένοι από την Μικρά Ασία, πρόσφυγες και οι ίδιοι. Σήμερα έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Καλούμε κάθε νέο και νέα, όπου ζει και δραστηριοποιείται, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς να γίνει κομμάτι αυτής της υπόθεσης, να ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά στους πρόσφυγες. Όλοι και όλες μας μπορούμε με τον πιο απλό τρόπο να βοηθήσουμε στην πράξη. Καλούμε τους νέες και τις νέες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης των προσφύγων, στα κέντρα φιλοξενίας και στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί, να διαδώσουν και να στηρίξουν την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Κανένας άνθρωπος μόνος του, κανένα προσφυγόπουλο αφημένο στην τύχη του. Η αλληλεγγύη θα νικήσει.


Διαβάστε επίσης