-->
06.08.2021

«Νύχτα» πέρασαν με ΠΝΠ το «παράλληλο πρόγραμμα» – Άφησαν απ’έξω τα ρουσφέτια και κράτησαν μόνο την ανθρωπιστική βοήθεια

Το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν περίμενε η ελληνική κυβέρνηση για να περάσει το «παράλληλο πρόγραμμα» κάτω από τη μύτη των δανειστών (και αφού πρώτα εισέπραξε το 1 δισ. ευρώ από τονESM).

Το «άγιο» πνεύμα των ημερών άγγιξε και την κυβέρνηση, αφού παραμονή Χριστουγέννων (Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και άλλοι 23 υπουργοί της κυβέρνησης υπέγραψαν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και «πέρασαν» χωρίς την ψήφο της Βουλή το μισό «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία αφού ή Τρόικα είχε βάλει μπλόκο στο σχετικό νομοσχέδιο που αποσύρθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η Τρόικα είχε αντιδράσει πριν δέκα μέρες (την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου) γιατί το μισό νομοσχέδιο ήταν «ρουσφέτια» και μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στο δημόσιο, χωρίς να έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Έτσι όμως, έμειναν στον αέρα και τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που περιείχε εκείνο το νομοσχέδιο. Ωστόσο «άστρο λαμπρό» φώτισε την κυβέρνηση να φέρει με ΠΝΠ τις διατάξεις εκείνες στις οποίες έχουν χαρακτήρα ανθρωπιστικής βοήθειας για ανθρώπους που ζουν σε έσχατη ανάγκη και δεν όφειλαν να γίνουν «ανθρώπινη ασπίδα» προκειμένου να περάσει η κυβέρνηση και τις ρουσφετολογικές της επιλογές.

Με τα δεδομένα αυτά, πρέπει μέσα σε 40 μέρες να έρθει στη Βουλή ξανά το νομοσχέδιο, με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ. Τότε θα φανεί και ποιες από τις υπόλοιπες διατάξεις που είχαν παρουσιαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου, θα μπουν στο ίδιο νομοσχέδιο.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, χωρίς να έχει γνωστό αν ενημερώθηκε για αυτό η Τρόικα. Αντιθέτως, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, την οποία έχει ήδη κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η κυβέρνηση επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των δομών και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την εξασφάλιση της απορρόφησης κονδυλίων του ΠΑΑ 2007−2013, τη λειτουργία της ΔΕΗ Α.Ε., και τη ρύθμιση δημοσιονομικών και φορολογικών θεμάτων» και αποφασίζει ότι:

 1. Το ελληνικό δημόσιο (ο Οργανισμός  Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους για την ακρίβεια) αναλαμβάνει χρέη 242 εκατομμυρίων του ΚΕΛΠΝΟ σε τράπεζες. Το ποσόν επιβαρύνει άμεσα το δημόσιο χρέος της χώρας μας.
 1. Καλύπτονται οι μισθοί και οι δαπάνες διαμονής για τα BrusselsGroups κλπ. Όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ «δαπάνες μετακινήσεων υπαλλήλων και μισθωμάτων, οι οποίες διενεργήθηκαν κατά το έτος 2015 και αφορούν υπαλλήλους οι οποίοι κατ’ εντολή της Υπηρεσίας μετακινήθηκαν έκτακτα στο εξωτερικό ή παρατάθηκε η παραμονή τους στο εξωτερικό εντός του έτους 2015, δύνανται να πληρωθούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού τρέχοντος ή/και του επόμενου οικονομικού έτους του Υπουργείου Οικονομικών κατά παρέκκλιση των περί αναλήψεων υποχρεώσεων διατάξεων, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων νομιμότητας και κανονικότητας αυτών».
 1. Παρατείνεται η λειτουργία  των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού – αλλά πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2016. Τονίζεται όμως ότι « οι συμβάσεις του προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου». Το συνολικό διατιθέμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα  3.670.000 ευρώ έως την 30η Ιουνίου 2016.
 2. Γενικοί Διευθυντές υπουργείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, οι οποίοι απολύονται αυτοδίκαια από την υπηρεσία, δύνανται μετά από αίτησή τους να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέων προϊσταμένων και εφόσον, δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
 1. Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 η ισχύς του Πίνακα Κατάταξης των επιτυχόντων υποψηφίων του διαγωνισμού για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων δόκιμων Δικαστικών Πληρεξουσίων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που προκηρύχθηκε το 2013 αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί.
 1. Παρατείνεται η παροχή δωρεάν ρεύματος σε άπορους. «Σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χορηγείται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 1200 kwh ανά τετραμηνία και για περίοδο δύο τετραμηνιών, που αντιστοιχούν σε δύο εκκαθαριστικούς τετραμηνιαίους λογαριασμούς. Σε περιπτώσεις δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται. Η παροχή δωρεάν ρεύματος δύναται να επεκτείνεται και σε κατανάλωση του επόμενου έτους, προκειμένου να συμπληρωθεί η περίοδος χορήγησης δύο τετραμηνιών».
 1. Το επίδομα ενοικίου δίδεται στους ιδιοκτήτες και όχι στους ενοικιαστές. « Η ως άνω παροχή αφορά σε νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με νέους όρους, που συνάπτονται μετά την έγκριση χορήγησης της παροχής, και θα δίδεται απευθείας στον εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου. Η παροχή χορηγείται για εννέα μήνες εντός του έτους 2015 και δύναται να επεκτείνεται εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης εννέα μηνών».
 1. Παρατείνεται το επίδομα σίτισης: «Χορηγείται για το έτος 2015 και για χρονικό διάστημα εννέα μηνών επιδότηση σίτισης σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (…)  Η παροχή του επιδόματος σίτισης δύναται να επεκτείνεται και εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης των εννέα μηνών».
 1. Η έναρξη εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής που προβλέπεται στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4042/2012 αναστέλλεται μέχρι 31.12.2016.

 

 1. Με προεδρικό διάταγμα,  ρυθμίζονται οι διαδικασίες υποδοχής αιτούντων διεθνή προστασία, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα ή χορήγησης του καθεστώτος δικαιούχου επικουρικής προστασίας ή ανθρωπιστικού καθεστώτος και το περιεχόμενο των καθεστώτων αυτών. Με όμοιο διάταγμα ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας ή προσφυγών που εκκρεμούν κατά την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.
 1. Δίδεται παράταση της Προσωρινής Άδειας Λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε.
 1. «Στις περιπτώσεις συστέγασης οινοποιείων με εγκαταστάσεις παραγωγής σταφιδίνης, μαρμελάδας από ξηρή σταφίδα, ή με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σάκχαρη και σακχαρούχες ύλες, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες λειτουργίας και ελέγχου, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»
 2. «Η επιλεξιμότητα υποβολής αιτημάτων πρώτης πληρωμής για τα έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007−2013, που εγκρίθηκαν εντός του έτους 2015, ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στη σχετική νομοθεσία προθεσμιών υποβολής τους και ανεξάρτητα από το ποσοστό των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν.  Είναι επιλέξιμη η υποβολή ενός και μόνο τελικού αιτήματος πληρωμής που έχει υποβληθεί εντός των  προβλεπόμενων στη σχετική νομοθεσία προθεσμιών ολοκλήρωσης για έργα του ΠΑΑ 2007−2013, ανεξάρτητα από τον χρόνο έγκρισής τους. Με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορηγούνται ατομικές ή συλλογικές παρατάσεις προθεσμιών υποβολής αιτημάτων πρώτης πληρωμής ή και ολοκλήρωσης έργων του ΠΑΑ 2007−2013 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στη σχετική νομοθεσία. Οι ήδη χορηγηθείσες παρατάσεις με όμοιες αποφάσεις, εξακολουθούν να ισχύουν.»

Φορολογικές διατάξεις

Η ΠΝΠ προβλέπει ευνοϊκότερα πρόστιμα για παραβάσεις σχετικές με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως στις περιπτώσεις που επιβάλλονται τα πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς απόδειξης, πρόστιμα για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, αλλά και πρόστιμα για περίπτωση προσώπου μη υπόχρεου σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, για τις οποίες ταυτόχρονα συντρέχει και περίπτωση παράβασης για μη υποβολή ανακριβούς ή μη υποβολής δήλωσης, τα πρόστιμα για τις πρώτες παραβάσεις αφαιρούνται από το πρόστιμο που σχετίζεται με την υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από την μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

Προβλέπεται ακόμη πως εφόσον η φορολογική διοίκηση διαπιστώνει μη απόδοση, ανακριβή απόδοση, συμψηφισμό, έκπτωση ή διακράτηση ΦΠΑ, φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από 150.000 ευρώ, καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της φορολογικής διοίκησης, μπορεί βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, να επιβάλλει σε βάρος του υπόχρεου παραβάτη προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα. Οι διατάξεις αυτές θα εφαρμόζονται για τις υποθέσεις για τις οποίες έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις και έχουν συνταχθεί ειδικές εκθέσεις ελέγχου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2016.Διαβάστε επίσης