-->
11.12.2023

Ν. Αναστασιάδης: Μακάρι τα πράγματα να ήταν όπως θα θέλαμε

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι τα πράγματα είναι όπως θα θέλαμε να ήταν», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εξερχόμενος το βράδυ της Δευτέρας από το συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Το βράδυ τέθηκαν επί τάπητος το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τη συμμετοχή στις συνομιλίες των εγγυητριών δυνάμεων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Είχε προηγηθεί η άτυπη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ν. Κοτζιάς: Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικός Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε επικριτικός κατά της πρωτοβουλίας του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος κατέθεσε την ιδέα για έλευση στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «κάποιους που δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, εγγυήσεων και στρατευμάτων, και βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων, είτε για να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος διαπραγμάτευση».

«Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει» διαμήνυσε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται σε υπάρχοντα, πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό».Διαβάστε επίσης