-->
02.12.2022

Κ. Μητσοτάκης: Η συγκρουσιακή ρητορική της Άγκυρας καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση

Την έντονη ανησυχία του για τις «απαράδεκτες» – όπως τις χαρακτήρισε – χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ «αναδεικνύουν μία έντονη ανησυχία που έχει η ελληνική κοινότητα για τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ειπε πως «έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς», αλλά πρόσθεσε πως «τα όσα επακολούθησαν με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου «δημιουργούν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική υπόθεση της Κύπρου και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την αρωγή στις προσπάθειες να βρεθεί λύση που θα αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίπονη προσπάθειά για να επανενωθεί η Μεγαλόνησος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη Αναστασιάδη σημαντική, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η συγκρουσιακή ρητορική της Άγκυρας καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση.

Ανέφερε επίσης πως κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών θα υπάρξει συντονισμός ενεργειών εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ξέρω ότι στο επίκεντρο της συζήτησής μας θα βρεθεί το σταθερό μας μέλημα για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων στη Μεγαλόνησο. Τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί. Συνοδευόμενη από μία συγκρουσιακή ρητορική, που καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση. Θέλω να γνωρίζεις ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε βήμα. Είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης