24.10.2020    03:17

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους δήμους της Μακεδονίας – Οι υποψήφιοι των δήμων της Θεσσαλονίκης – Ονόματα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να συμπληρωθεί το «παζλ» των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι στους περισσότερους δήμους έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το «τοπίο», εντούτοις βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις οι οποίες αφορούν είτε ανακοίνωση νέων υποψηφιοτήτων είτε τη στήριξη των ήδη γνωστών από κάποιο κόμμα.

Στον Δήμο Βέροιας, την ανανέωση της θητείας του θα επιδιώξει ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ενώ επίσης υποψήφιοι για τη δημαρχία θα είναι ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Παπαγιάννης, ο Αντώνης Μαρκουλής, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μελιόπουλος, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ, ο πρόεδρος των αστικών ΚΤΕΛ Βέροιας Παύλος Παυλίδης και η προερχόμενη από τη Ν.Δ. Γεωργία Μπατσαρά.

Στον Δήμο Νάουσας, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητος, ο καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Καρανικόλας, που προέρχεται από τη Ν.Δ., καθώς και η ανεξάρτητη Ιλια Ιωσηφίδου.

Στον Δήμο Κιλκίς, σημειώνεται πληθώρα υποψηφιοτήτων. Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία. Από τον συνδυασμό του, όμως, υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος έχει και την επίσημη στήριξη της Ν.Δ., καθώς και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσαντάκης. Επίσης, τη δημαρχία θα διεκδικήσουν ο πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου Παύλος Τονικίδης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ο Αναστάσιος Καζαντζίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2015 με τη Ν.Δ., καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φαχουρίδης, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ. Επιπλέον, «ακούγονται» τα ονόματα του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μιχαηλίδη, του αντιδημάρχου Αντώνη Μανουσαρίδη, του Χριστόφορου Πιπερίδη, καθώς και του πρώην αντιδημάρχου Θεόδωρου Βαφειάδη.

Στον Δήμο Παιονίας, η μόνη υποψηφιότητα που έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή είναι του νυν δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ. και θεωρείται «φαβορί».

Στον Δήμο Εδεσσας, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ., ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσεπκεντζής, αλλά και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Αντώνης Ρυσάφης, ενώ άγνωστο είναι αν θα θέσει τελικώς υποψηφιότητα η ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος Ευτυχία Ταμβίσκου.

Στον Δήμο Πέλλας, και πάλι υποψήφιος θα είναι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ., ενώ αντίπαλοί του μέχρι στιγμής είναι ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Καστερίδης, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, η στηριζόμενη από το ΚΚΕ Ολυμπία Παπαδοπούλου και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και καρδιολόγος Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι αναπληρωτής διοικητής της 4ης Υγιειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας.

Στους δήμους Θεσσαλονίκης

Στο τελικό στάδιο μορφοποίησής τους βρίσκονται οι υποψηφιότητες στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν «κλειδώσει» και πλέον να αναμένονται ελάχιστες εκπλήξεις.

Στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά το ψηφοδέλτιό του θα είναι και πάλι πολυσυλλεκτικό, όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα εκ των αντιπάλων του θα είναι ο β΄ αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κυριλλίδης, ο οποίος στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ.

Στον Δήμο Βόλβης, πέραν του νυν δημάρχου Διαμαντή Λιάμα, τη δημαρχία θα διεκδικήσουν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Στοΐτσας, η υποψήφια του ΚΚΕ Βασιλική Πολυζωίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Ελευθεριάδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Βασίλης Ζωγράφος και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Γιάννης Βαλερής.

Στον Δήμο Δέλτα, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ.

Στον Δήμο Θερμαϊκού, υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε επίσημα τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Προερχόμενοι από τη Ν.Δ. είναι δύο υποψήφιοι για τη δημαρχία στον Θερμαϊκό: ο Γιώργος Τσαμασλής και ο Νίκος Παράσχου, ο οποίος πιθανότατα θα κατέβει ως ανεξάρτητος.

Στον Δήμο Θέρμης θα είναι υποψήφιος και πάλι ο νυν δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα κατέβει ως ανεξάρτητος. Υποψήφιος θα είναι, επίσης, ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. δικηγόρος Χρήστος Φάσας, ενώ τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πιθανότατα η δικηγόρος Αννα Τσεφτελίδου.

Επίσης, προερχόμενος από τη Ν.Δ. είναι ο Κωνσταντίνος Μπίκος, ο οποίος αναζητεί επικεφαλής για ανεξάρτητο συνδυασμό.

Στον Δήμο Καλαμαριάς υποψήφιος θα είναι και πάλι ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Αβραάμ Περσίδης ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΚΚΕ, ο δημοτικός σύμβουλoς Αρης Τεμεκενίδης ο οποίος εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Δαρδαμανέλης ο οποίος αναμένεται να έχει τη στήριξη της Ν.Δ.

Στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου υπάρχει πληθώρα υποψηφιοτήτων. Την ανανέωση της θητείας του θα διεκδικήσει ο νυν δήμαρχος Πέτρος Σούλας, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ. Αντίπαλοί του θα είναι ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καμαρινός, ο οποίος προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Γιαννακόπουλος, επίσης από τη Ν.Δ., καθώς και ο γιατρός Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος θα έχει τη στήριξη του πρώην δημάρχου Στάθη Λαφαζανίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να θέλει να στηρίξει τον πρώην αντινομάρχη Γιάννη Λεμπετλή, ο οποίος πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν θα συμμετέχει στην εκλογική αναμέτρηση.