-->
22.01.2022

Οι προτάσεις – σοκ για το ασφαλιστικό – Έρχονται μεγάλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές και σε παλαιές και νέες συντάξεις

Σε εθνικό διάλογο θέτει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση το πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μια «μίνιμουμ» πολιτική συμφωνία στο εσωτερικό για τον ανακαθορισμό των εισφορών και τις… περικοπές στις συντάξεις -παλαιές και νέες- που θα γίνουν στο όνομα της ισότητας και της διατήρησης του αναδιανεμητικού χαρακτήρα και της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης.

Τους άξονες της μεταρρύθμισης που, αμέσως μετά την έγκριση από τα κυβερνητικά όργανα, θα αποτελέσουν τη βάση και για την τελική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεταρρύθμιση προβλέπει:syntajeis1-e1445920912657-740x357

1 Την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης που θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος (ετήσιο επίπεδο φτώχειας, σε συνάρτηση δηλαδή με την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων). Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία και θα απονέμεται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15έτη ασφάλισης στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. «Ανοικτό» στη διαπραγμάτευση παραμένει αν θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, ενώ στο τραπέζι είναι και η μετατροπή του ΕΚΑΣ σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων (ως προνοιακή παροχή).

Οι πέντε προτάσεις - σοκ για κύριες και επικουρικές συντάξεις

2 Την απονομή αναλογικής σύνταξης που θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη με βάση το σύστημα των προκαθορισμένων παροχών, δηλαδή με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα «κλειδώσουν» στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με το εάν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή αν θα προβλεφθεί ρήτρα «διόρθωσης» των παραμέτρων του Ασφαλιστικού με βάση το ΑΕΠ, τα έσοδα κ.λπ, με ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη από 57% έως 65% (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το εισόδημα – μισθό) έναντι 80% που ήταν για τους «παλαιούς» και 70% για τους «νέους» ασφαλισμένους.

3 Την ανακατανομή των ασφαλιστικών εισφορών και τη σύνδεση των ασφαλίστρων με τον μισθό (20% για την κύρια σύνταξη όπως ισχύει στο ΙΚΑ) ή το εισόδημα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους ανεξάρτητα απασχολούμενους και πρόβλεψη για ελάχιστα ποσοστά υποχρεωτικών ασφαλίστρων (θα φέρουν σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, στους δικηγόρους κ.ά.).syntajeis

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οι εισφορές που είχαν μειωθεί, προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές στις συντάξεις.

4 Την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ (αν και έχει προταθεί η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ για την άσκηση μη συνταξιοδοτικών αρμοδιοτήτων) και τη διατήρηση του ΕΤΕΑ ως δεύτερου «πυλώνα» της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης (χωρίς κρατική επιχορήγηση που σημαίνει ότι τα ελλείμματα θα καλυφθούν με κλιμακωτές περικοπές συντάξεων τουλάχιστον 6% και αύξηση εισφορών 0,50% για τον ασφαλισμένο και 0,50% για τον εργοδότη).

5 Τον επανϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με κριτήρια την ηλικία και ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (μεγαλύτερες περικοπές θα προκύψουν για όσους είναι κάτω των 60 ετών και έχουν συνταξιοδοτηθεί με ποσοστά αναπλήρωσης 80%, όπως από το Δημόσιο, οι ΔΕΚΟ και τα ειδικά ταμεία).

syntaxeisΤο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη αναμένεται να επικυρώσει τους άξονες της μεταρρύθμισης, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

  • Εθνική σύνταξη
    Η μεταρρύθμιση προβλέπει την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης που θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος (ετήσιο επίπεδο φτώχειας, σε συνάρτηση δηλαδή με την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων).
  • Κριτήρια
    «Ανοικτό» στη διαπραγμάτευση παραμένει αν θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, ενώ στο τραπέζι είναι και η μετατροπή του ΕΚΑΣ σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων (ως προνοιακή παροχή).

 Διαβάστε επίσης