-->
25.05.2024

Ομπάμα προς Ευρωπαίους: Είσαστε πιο ισχυροί ενωμένοι

Στο περιθώριο Βιομηχανικής Έκθεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ  χαρακτήρισε την ΕΕ ως «ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά κεκτημένα της νεότερης ιστορίας.

«Είσαστε οι κληρονόμοι ενός αγώνα για την ελευθερία. Είσαστε πιο ισχυροί ενωμένοι» υπογράμμισε. Διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους για την αλληλεγγύη των ΗΠΑ: «Είμαστε οι σημαντικότεροι σύμμαχοι και φίλοι σας και στεκόμαστε στο πλευρό σας. Τώρα και για πάντα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απηύθυνε μήνυμα στους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα στην αντιμετώπιση των πολέμων σε Συρία και Ιράκ: «Ευρώπη και ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας μεγαλύτερη συμβολή των εταίρων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και την επούλωση των πληγών του πολέμου.

«Το Ιράκ χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν στη Συρία επιπλέον 250 άνδρες για τη στήριξη των δυνάμεων που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τέλος, για την προσφυγική κρίση ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε και να αναλάβουμε ευθύνες. Αυτό ισχύει και για τις ΗΠΑ». Για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε το ρόλο της Γερμανίας, η οποία όπως τόνισε, «δείχνει όπως καμιά άλλη χώρα ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται πλέον τείχη».Διαβάστε επίσης