Search
Close this search box.
Search

Ο «βασιλιάς του χρυσού» Ριχάρδος σε τεράστιο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού – Τι βρέθηκε και στη βίλα του στη Σαρωνίδα

Πριν 6 έτη

Περισσότερα από 55 άτομα οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Αμαρουσίου ως μέλη και συνεργάτες ενός γιγαντιαίου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού που μάζευε μεγάλες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων από τα ενεχυροδανειστήρια της χώρας και στη συνέχεια τα διοχέτευε στην αγορά της Τουρκίας.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο 51χρονος Δημήτρης Ριχάρδος Μυλωνάς ιδιοκτήτης δικτύου ενεχυροδανειστηρίων σε Αθήνα και επαρχία, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι όσοι οδηγηθούν στον εισαγγελέα θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου ερευνούσαν τους κλεπταποδόχους της γιγαντιαίας συμμορίας των Ρομά που είχαν εξαρθρώσει πριν από δύο χρόνια και έπεσαν πάνω σε μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα και έτσι κατάφεραν να μάθουν λεπτομέρειες για την υπόθεση που η ακτινογραφία της θυμίζει Μέδουσα.

Με ένα μεγάλο αφεντικό που έχει το γενικό πρόσταγμα και γύρω του δεκάδες άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, χρυσοχόοι και ενεχυροδανειστές.

Δίπλα στον αρχηγό, κομβικό ρόλο έπαιζε ως δεξί του χέρι ένας Τουρκοαρμένιος ενώ ένας Σύρος φέρεται να είναι και ο σύνδεσμος που είχε αναλάβει να μαζεύει τις παρτίδες του χρυσού για να τις «σπρώχνει» στην Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr όπου φαίνονται αστυνομικοί να κουβαλούν αργά το βράδυ κατασχεθέντα κιβώτια με χρυσό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών βρέθηκαν και στη βίλα του λεγόμενου «βασιλιά του χρυσού» Ριχάρδου στη Σαρωνίδα ενώ αξίζει να τονιστεί ότι ο 51χρονος είχε βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για οικονομικής φύσεως αδικήματα.

Έχει συλληφθεί και άλλες φορές

Χειροπέδες που όμως δεν ήταν… χρυσές, φόρεσε για μια ακόμη φορά φόρεσε ο περιβόητος «ενεχυροδανειστής» Ριχάρδος, λόγω απόκρυψης συναλλαγών που προέκυψαν από πελάτες του οι οποίοι δεν έλαβαν τα απαιτούμενα εκ του νόμου φορολογικά στοιχεία για αγορές αντικειμένων αξίας ύψους άνω των 500 ευρώ. Το 2015 έγινε η δεύτερη σύλληψή του μετά από αυτή το 2014, μετά από επιτόπιο έπειτα από φορολογικό έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δύο πελάτες, οι οποίοι είχαν προβεί σε συναλλαγή με το κατάστημα (πώληση τιμαλφών έναντι χρηματικού ποσού), δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα από το νόμο φορολογικά στοιχεία, αξίας ύψους άνω των 500 ευρώ, κατά την αγορά αγαθών, με αποτέλεσμα την απόκρυψη των συναλλαγών.

Ακολούθησε λεπτομερής φορολογικός έλεγχος και συλλέχθηκαν φορολογικά και λοιπά στοιχεία προς περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στο κατάστημα απασχολούνταν δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν αναγράφονταν στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Για τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Ι.Κ.Α., Δ.Ο.Υ.) για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας.

Το θέμα του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων είχε φέρει στη Βουλή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος στην επιχείρηση και τα υποκαταστήματά της, επικαλούμενος πληροφορίες ότι διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων.
Η απάντηση του υφυπουργού Χρήστου Μαυραγάνη, ανέφερε ότι είχαν γίνει όλες οι δέουσες ενέργειες από το ΣΔΟΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Με λίγα λόγια παραδεχόταν ότι οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κυρίου είχαν ελεγχθεί.

Ο 48χρονος Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς συνελήφθη για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας στις 14 Ιουλίου του 2014. Όλα ξεκίνησαν από τους ελέγχους που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του, στα οποία κανονικά θα έπρεπε βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών να φυλάσσονται για ένα μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο. Αν και στο βιβλίο που τηρούσε η επιχείρηση υπήρχαν εγγραφές αντικειμένων αξίας άνω των 70.000 ευρώ, αυτά δεν βρέθηκαν.

Ο ίδιος αρνήθηκε να υποδείξει τους χώρους όπου φυλάσσονται τα συγκεκριμένα τιμαλφή, όπως ορίζει ο νόμος για να είναι δυνατός ο έλεγχός τους, χωρίς να αποδεικνύει έτσι ότι βρίσκονται σε ασφάλεια και να γεννά υποψίες ότι τα ιδιοποιήθηκε παρανόμως μαζί με άγνωστους συνεργούς του. Έτσι, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ξέπλυμα και παράβαση της διάταξης περί υποχρεώσεων αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών.

Ο Δημήτριος Ριχάρδος Μυλωνάς του Ιωάννη και της Ρούπη, γεννημένος στην Αθήνα το 1967 είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ο ενεχυροδανειστής με το «εμπορικό δαιμόνιό του» με αρκετή ματαιοδοξία εμφανίζεται ο ίδιος στις διαφημίσεις του.

Η έρευνα στη βίλα του, τότε, δεν απέδωσε κάτι αξιόλογο. Ο Ριχάρδος, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ελπίς και αφέθηκε ελεύθερος αφού του ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση κι ο ανακριτής ανάλαβε να διερευνήσει αν έχει πραγματοποιηθεί και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία για εξαγωγή χρυσού στο εξωτερικό. Τώρα πια έχει διαφημίσεις σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.