Search
Close this search box.
Search

Ο ελιγμός Τσίπρα, οι ζυμώσεις στην κεντροαριστερά, ο Πιτσιόρλας και οι εμμονές της ΝΔ

Πριν 8 έτη

 

tsipras

Το συνταγματικό παιχνίδι

Εμμένει στην Συνταγματική Αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας αν και το πλαίσιο για τις αλλαγές στο Σύνταγμα είναι δεδομένο και το μόνο που μπορεί να γίνει εντός του 2017 είναι η οριοθέτηση των αναθεωρητέων άρθρων. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται οι αλλαγές θα αποφασιστούν από το επόμενο κοινοβούλιο που αναμένεται να αναδειχτεί στις εκλογές του 2019, εάν εξαντληθεί η τετραετία ή ενδεχομένως πιο γρήγορα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι προφανές ότι το πεδίο των θεσμικών αλλαγών είναι το γήπεδο που η κυβέρνηση μπορεί να παίξει μπάλα και να φέρει θετικό αποτέλεσμα. Το Μαξίμου θέτει ως πολιτική προτεραιότητα την Συνταγματική Αναθεώρηση που λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού κρύβοντας την σκληρή πραγματικότητα που θα διαμορφώσει η δεύτερη αξιολόγηση.

 

ekloges

Συνταγματικά κόλπα

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, η εξάμηνη συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό ή την διεύρυνση των δημοψηφισμάτων, θα περιορίσει τις αντιδράσεις για αλλαγές που αφορούν το δημόσιο, τις εργασιακές σχέσεις ή τις τράπεζες. Ουσιαστικά όμως η κυβέρνηση πίσω από την ατζέντα της Συνταγματικής αναθεώρησης κρύβει τις …μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση στο τρίτο Μνημόνιο και αφορούν, π.χ. την αλλαγή στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.

 

tsipras (2)

Ο ελιγμός Τσίπρα

Έναν πολιτικό ελιγμό της τελευταίας στιγμής ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας και αφορά στην πρόταση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος από την ομάδα των 53, ηγετικό στέλεχος των οποίων είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος, αναμένεται να προτείνει την διαδικασία της ψηφοφορίας από τους πολίτες μόνο στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα από τις εκλογικές διαδικασίες που προβλέπονται στην βουλή.

 

eidika misthologia

Τι έρχεται από φθινόπωρο…

Και μιας και γίνεται συζήτηση για το τρίτο μνημόνιο αυτά που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση είναι: ανατροπή στις αμοιβές 250.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, τα οποία θα γίνουν 10 από 25, μειώσεις των συντάξεων από τον Αύγουστο με τις περικοπές των επικουρικών για συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1300 ευρώ μικτά που θα εμφανιστούν τους επόμενους δύο μήνες, αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τα πρώτα αποτελέσματα από τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων.

 

fofi stauros

Οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Η συζήτηση στην βουλή για τον εκλογικό νόμο έφερε πιο κοντά τη Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και λέγεται ότι βρήκαν κοινό βηματισμό ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντική συνεργασία των δύο κομμάτων. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του κοινού πορίσματος των θέσεων ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και των Κινήσεων για την Σοσιαλδημοκρατία η Πρόεδρος και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά και ο Πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης έδωσαν μία κοινή μάχη κατά της κυβερνητικής πρότασης για το εκλογικό σύστημα κερδίζοντας τις εντυπώσεις και οι πιο μυημένοι λένε πως άνοιξαν βηματισμό για τον πολιτικό φορέα που θα στεγάσει τις κινήσεις και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

 

pitsiorlas

Στο…κόκκινο ο Πιτσιόρλας

Εκτός ορίων είναι πλέον η κόντρα κυβερνητικών στελεχών με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα και αυτή τη φορά ανέλαβε για λογαριασμό μεγάλου μέρους της κυβέρνησης να τον πλήξει ο υπουργός Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης που εξαπέλυσε δριμεία επίθεση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.  Ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και σχολιάζοντας δήλωση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ περί έναρξης της διαδικασίας πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια 100% προσωπική άποψη του κ. Πιτσιόρλα και νομίζω ότι μπορώ να ξέρω καλύτερα από εκείνον που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση ποιοι είναι οι σχεδιασμοί».

 

Στη μέση ο Τσίπρας

Δεν ξέρω ποιος θα επικρατήσει, αλλά γνωρίζω ότι ο Σ. Πιτσιόρλας μιλά απευθείας με τον Πρωθυπουργό που πληροφορήθηκε ότι ο υπουργός του σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί πολιτικό ζήτημα όταν επιχειρεί να ασκήσει πολιτική και να μην υλοποιεί τις σαφείς κατευθύνσεις που του δίνει η κυβέρνηση. «Θα σας έλεγα με λίγα λόγια καλύτερα να καθίσει στ’ αυγά του παρά να κάνει πολιτική. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Πιτσιόρλας περνάει σε άλλα χωράφια» είπε ο Π. Σκουρλέτης και η αντιπαράθεση κτύπησε κόκκινο.

 

nd eggrafes

Οι εμμονές της Ν.Δ.

Στη Συγγρού εξακολουθούν να βλέπουν τα γεγονότα όπως οι ίδιοι θέλουν και παρά την αλλαγή δεδομένων με τον νέο εκλογικό νόμο, επιμένουν να μιλάνε για γρήγορη κατάρρευση της κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα αντέξει τις μετασεισμικές δονήσεις από το οικονομικό ρήγμα που φέρνει καθημερινά στην κοινωνία ο λογαριασμός της «καταστροφικής διαπραγμάτευσης», όπως λένε χαρακτηριστικά.

 

tsipras kammenos

Θερινά σενάρια περί εκλογών

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με την πρόσφατη ήττα στην ψήφιση της απλής αναλογικής, γνώρισε ένα ακόμη κλυδωνισμό, δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ ακόμη όρθια, καθώς υπάρχει και η κόπωση και ελπίζουν ότι με αυτά τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ξαναμηδενίσει το κοντέρ, ώστε η κυβέρνησή του να αποκτήσει μια νέα δυναμική και να παραμείνει στην εξουσία.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.