-->
19.04.2024

Ο Θεοχάρης κοντράρει τη κυβέρνηση

Aπαράδεκτη διαδικασία με την οποία γίνεται η συζήτηση για το σχέδιο νόμου για το ΤΧΣ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χαρακτήρισε ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση και υποστήριξε ότι «μόνο τα capital controls μας σώζουν από την φυγή κεφαλαίων την Δευτέρα αλλά δεν υπάρχουν ενδο-τραπεζικοί περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίου».

Στην πρωτολογία του στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο «για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις», είπε χαρακτηριστικά «έχω πραγματικά αδειάσει από λέξεις για να περιγράψω το μέγεθος της ανυποληψίας, της ανικανότητάς σας, του κυνισμού και της κωλοτούμπας που έχετε κάνει στο επίπεδο της ουσίας αλλά και της διαδικασίας.

Δυστυχώς για εσάς, γλείφετε εκεί που φτύνατε και κάνετε όσα καταγγέλλατε.

Ο ίδιος έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως για την αξιολόγηση, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ σημείωσε πέντε ζητήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η επιτροπή Επιλογής ουσιαστικά αποκτά υπερεξουσίες καθώς πέραν της επιλογής της ηγεσίας του ΤΧΣ και τον καθορισμό των αμοιβών τους, αξιολογεί και απομακρύνει τα εν λόγω στελέχη.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «η αβεβαιότητα που προκαλεί ο μη προσδιορισμός μέσω του σχεδίου νόμου του μηχανισμού της ανακεφαλαιοποίησης  πυροδότησε ισχυρές πιέσεις σήμερα στους τραπεζικούς τίτλους, δίνοντας μια γεύση για το τι θα γίνει αν οι αποφάσεις και τα ποσοστά δεν βγουν την Κυριακή.

Ας το καταλάβετε:

Το Σάββατο θα ανακοινωθούν κεφαλαιακές ανάγκες. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει την πίστη στις τράπεζες και μάλιστα ασύμμετρα. Κάποιες θα είναι καλύτερα από κάποιες άλλες. Αυτό είναι φυσιολογικό.Έπρεπε τα δεδομένα να είναι ήδη εδώ και δέκα μέρες τουλάχιστον γνωστά. Έτσι οι τράπεζες θα έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις μετατροπής των ομολόγων, θα είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με το κάλεσμα προς τις Γενικές Συνελεύσεις και την Κυριακή θα μπορούσαν να ανακοινώσουν συγκεκριμένα σχέδια και ίσως και πρόθεση συμμετοχής από μεγάλους μετόχους. Έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει σταθερότητα. Γι’ αυτό είναι λάθος η καθυστέρηση.

Μόνο τα capital controls μας σώζουν από την φυγή κεφαλαίων την Δευτέρα αλλά δεν υπάρχουν ενδο-τραπεζικοί περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίου». Κάνοντας αναφορά στην αλλαγή της πρόβλεψης για τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΤΧΣ, ανέφερε πως η συγκυβέρνηση μας έφερε «συνεταίρο στα κέρδη αλλά όχι στις ζημιές».

Αφού διερωτήθηκε εάν το είναι αρκετό αυτό το ν/σ για να εξυγιάνει τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι «τώρα δεν δανείζουν κανένα, είναι ζόμπι», περνάνε και αυτές τα ίδια με κάθε μέσο Έλληνα, εξηγώντας ότι «ζούνε μόνο για να πληρώνουνε όχι για δανείζουνε- καμία ευχαρίστηση.

Γιατί η διασκέδαση των Τραπεζών είναι οι καταθέσεις και τα δάνεια».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία λύση για τα  κόκκινα δάνεια, ενώ για την προσέλκυση επενδύσεων ανέφερε ότι το μόνο εργοστάσιο που άνοιξε είναι η ΕΒΖ, με ζημιές και χωρίς αντικείμενο.«Το σχέδιο της κυβέρνησης να είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρη και κατέληξε λέγοντας πως «την αβεβαιότητα τροφοδοτούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».Διαβάστε επίσης