Ο Μάρδας …ονειρεύεται θερινό Νταβός στο νησάκι Αιγιλεία
Πριν 9 έτη
Το νησί Αιγιλεία θα είναι το ελληνικό, θερινό Νταβός, αποκάλυψε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, με παρέμβαση του στην τηλεόραση του Mega.
Πρόκειται για ένα σχέδιο, εξήγησε ο κ. Μάρδας, το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και τρεις μήνες. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, έσπευσε να διευκρινίσει.
Ο αναπληρωτής υπουργός διαμήνυσε ότι η Αιγιλεία αναμένεται να καταστεί ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο, όπου θα πραγματοποιούνται συζητήσεις σχετικά με τις τέχνες και τη φιλοσοφία.
Περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα του νησιού, ο κ. Μάρδας επισήμανε ότι η απόσταση που το χωρίζει από τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών δεν υπερβαίνει τη 1,5 ώρα.
Ερωτηθείς για το κόστος των υποδομών, ο υφυπουργός απάντησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ανοικοδόμηση των απαιτούμενων κτηρίων φιλοξενίας των διεθνών προσωπικοτήτων, με έξοδα του εκάστοτε κράτους.
«Θα ζητήσουμε από τα εθνικά κράτη να χτίσουν με δικά τους έξοδα, τις υποδομές που θα χρειάζονται» εξήγησε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον
«Αιγιλεία», κατά τον Ηρόδοτο, φέρεται να είναι η αρχαία ονοµασία της νήσου Στύρα, ενός ακατοίκητου νησιού στην είσοδο του Νοτίου Ευβοϊκού, παραγνωρισµένου από τους σύγχρονους αρχαιολόγους και ιστορικούς.
Η σημερινή της ονομασία είναι νήσος Στύρα ή Στούρα ή Στουρονήσι ή Μεγαλόνησος.
Ο Ηρόδοτος (την ονομάζει «νήσον Στυρέων») αναφέρει ότι εκεί άφησαν τους αιχμαλώτους τους ο Δάτις και ο Αρταφέρνης μετά την άλωση της Ερέτριας, πριν αποβιβαστούν στον Μαραθώνα.
Το νησί αυτό αναδύθηκε αναπάντεχα από τη λήθη του χρόνου, όταν στις βόρειες ακτές του ανακαλύφθηκε το έτος 2007, σε βάθος 46 µέτρων, ένα αρχαίο ναυάγιο φορτωµένο µε αµφορείς.
Νήσος Αιγιλεία, Ναυάγιο VI
Τις υποβρύχιες έρευνες για το ναυάγιο τις κατέγραψε ο κινηματογραφικός φακός στο ντοκιμαντέρ «Νήσος Αιγιλεία, Ναυάγιο VI».
Ο κινηµατογραφικός φακός παρακολουθεί την έρευνα από τα πρώτα της βήµατα, το καλοκαίρι του 2007, έως τη διάνοιξη διερευνητικών τοµών και την πληρέστερη τεκµηρίωση του ναυαγίου, το 2010. Ακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον καταδυόµενο αρχαιολόγο, τον αρχιτέκτονα, τον τεχνικό του βυθού στο πραγµατικό περιβάλλον εργασίας του, παρουσιάζοντας µε ενάργεια την έκβαση και τον παλµό µίας υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας. Παράλληλα, αναδεικνύει τα ιστορικά ερωτήµατα που ανακύπτουν και τον προβληµατισµό που διατυπώνεται για την παρουσία του συγκεκριµένου ναυαγίου στη νήσο Αιγιλεία.